Kysličníkový poplach spustil detektor, jímž jsou v metropoli standardně vybaveny všechny posádky záchranné služby, které mají přístroj neustále u sebe – kvůli tomu, aby dokázaly rychle vyhodnotit situaci v případě, že jsou přivolány k pacientům intoxikovaným nejčastěji zplodinami hoření uniklými z plynových ohřívačů vody v koupelnách, a samy sebe nevystavovaly riziku.

Oxid uhelnatý, který může být i smrtící, totiž není vidět ani cítit; navíc se příznaky otravy dostavují nepozorovaně. Zákeřný je tím, že se váže na hemoglobin. Tkáně jak nejsou zásobovány dostatkem kyslíku; jako první je poškozen mozek, což často vede k doživotnímu postižení.

Došlo k odvětrávání stadionu 

Poté, co posádku přivolanou k dětskému pacientovi varoval její detektor, záchranáři uvědomili další složky integrovaného záchranného systému. Sami vyslali na místo ještě inspektora provozu s přístrojem schopným zjišťovat hladinu oxidu uhelnatého v krvi.

Namátkové testy mezi evakuovanými návštěvníky veřejného bruslení i hokejisty, kteří v hale trénovali na druhé ledové ploše, ukázaly, že lidé nebyli ohroženi. Přesto došlo na důkladné odvětrávání celého zimního stadionu – a následně na jeho uzavření až do rána, když měření hasičů ukázalo, že u ledu se stále drží koncentrace CO překračující hygienické normy.

Čtěte také: Polovina chaty prý shořela kvůli žháři