Pavlína Adamcová z centrály hasičů doplnila, že evakuace se týkala 14 lidí. Rozšíření plamenů na další nemovitosti se naštěstí podařilo zabránit.

„Přivolaní záchranáři ošetřili a následně převezli do nemocnice jednu osobu," konstatovala Zoulová. Šlo o člověka, který se nadýchal zplodin hoření. Ty nejhorší zprávy ale měly teprve přijít během práce hasičů přímo na místě požáru; plameny v přízemí a v prvním patře se pěti profesionální a třem dobrovolným jednotkám podařilo dostat pod kontrolu ve čtvrt na tři.

Zasahující hasiči na místě nalezli dvě lidská těla bez známek života. Kriminalisté vědí, že zemřela 41letá žena a její dvouleté dítě – jakékoli další podrobnosti včetně předpokládané souvislosti jejich smrti a požáru však zatím nechtějí jakkoli komentovat. „Bezprostřední příčinu smrti určí až nařízená soudní pitva," uvedla Zoulová. Požár nepřežili rovněž dva psi.

Pomůže pes se speciálním výcvikem

Také příčina vniku požáru zůstává předmětem šetření specialistů kriminální policie i hasičů. O jedné ze zvažovaných verzí vypovídá fakt, že si vyšetřovatelé vyžádali průzkum požářiště služebním psem se speciálním výcvikem k vyhledávání stop po hořlavinách – což by mohlo nasvědčovat tomu, že plameny nemusely vyšlehnout v důsledku technické závady nebo nedbalosti.

I v tomto případě ale bude třeba počkat na výsledky laboratorních zkoumání odebraných vzorků. Dohašovací práce se protáhly až do rána, hmotnou škodu hasiči předběžně vyčíslili na milion korun.

Čtěte také: V hořícím domě v Debři byla nalezena mrtvá žena