Když byl v noci vyhlášen nejvyšší ze čtyř stupňů požárního poplachu a na Václavské náměstí se sjížděly hasičské vozy z celé Prahy, vypadala situace mnohem, mnohem dramatičtěji. Mnoho důvodů k optimismu nedávaly plameny šlehající ze střechy památkově chráněného objektu, stejně jako první záběry z míst v podstřeší levého křídla, kde hasiči zasahovali.

Už po ránu nicméně bylo zřejmé, že škody budou ještě podstatně menší, než se odvažovali předvídat i ti nejzavilejší optimisté. Zásluhu na tom má účinný zásah hasičů – a také vhodně zvolený hasební postup. Plameny, které půl druhé hodiny po půlnoci zachvátily plochu odhadovanou na 200 metrů čtverečních, se z půdního prostoru nerozšířily.

Skvělou zprávu pak po obhlídce přinesli generální ředitel muzea Michal Lukeš a ministr kultury Daniel Herman: plameny řádily právě v místech, kde se stejně v rámci aktuální rekonstrukce mělo bourat: zničily přístavby a vestavby ze čtyřicátých let minulého století, s jejichž odstraněním se předem počítalo. A nejen to: vážnější škody nenatropila ani voda použité při hašení.

Kvalitní práci při stavbě budovy

Výstavní sály s freskami zůstaly prakticky netknuté! Voda zřejmě odtekla šachtami do suterénu, aniž objekt poznamenala. Herman v té souvislosti hovořil o kvalitní práci při stavbě budovy, vybudované v roce 1891. Ani termín rekonstrukce, která má být dokončena v říjnu 2018, by podle předběžných předpokladů nemělo odstraňování následků požáru nijak ovlivnit.

Výše škody byla předběžně stanovena na 10 milionů korun; zatím ale není jasné, jak následky požáru ovlivní náklady na rekonstrukci. Jisté je, že generální zhotovitel má uzavřenou dostatečnou pojistku. Předmětem zkoumání také zůstává příčina požáru. Ředitel Lukeš je přesvědčen, že oheň měl souvislost se probíhajícími stavebními pracemi - byť vzplál v době, kdy se nepracovalo. Předběžně se předpokládá, že plameny nejspíš vzešly „od elektriky".

Noční požár nezanechal viditelné stopy ani na tváři muzea. O senzacechtivé zvědavce, mezi nimiž nechyběli ani turisté (ano, informace o plamenech řádících v místech tradičně spojovaných s českou národní identitou se rychle dostaly i k uším cizinců) nebyla nouze – ovšem poté, co dopoledne odjela hasičská technika a po střeše přestali chodit vyšetřovatelé, „čumilové" odcházeli s tím, že vlastně nic neviděli. Kromě střešní části plameny budovu nijak nepoznamenaly.

„Budova je vyklizena, předána zhotoviteli, žádné sbírky tam nejsou. Je to trochu štěstí v neštěstí; kdyby se to stalo před několika lety, byl by to o hodně větší problém." 
Michal Lukeš, ředitel Národního muzea

Čtěte také: Noční požár zničil část střechy Národního muzea