Ze druhé části se podařilo uniknout 33leté snaše oběti s dvouletým dítětem. Ani v jejich případě ale nebylo lehké utéct. Dveřmi už uniknout nešlo, a tak zachráněným pomáhali lidé ven oknem.

Protože při požáru začal unikat plyn z poškozené přípojky, museli být evakuováni i čtyři lidé z nejbližšího okolí. Naštěstí už nikdo další ohrožen nebyl - a tomu, aby se ze zasaženého domu požár rozšířil dál, zabránili hasiči. Ty dvacet minut po sedmé volali lidé ze sousedství, kteří si všimli valícího se dýmu.

Co bylo příčinou požáru, zůstává předmětem šetření. V jeho rámci bude vyčíslena i způsobená škoda. Specialisté hasičů a kriminalisté, kteří vyhořelý dům i jeho zahradu prohledávali ještě odpoledne, se zatím k příčině tragédie nevyjádřili. Nevyloučili možnost technické závady, případnou nedbalost - a zjevně ani další teoreticky možné varianty, jestliže povolali na místo psa vycvičeného k vyhledávání stop po hořlavinách.

„Vůbec si neumím představit, co se mohlo stát," řekl na místě muž, který hořící dům opustil nedlouho předtím, než vyšlehly smrtící plameny. V té chvíli se zdálo být všechno v pořádku a nic nenasvědčovalo tomu, jaká tragédie se zanedlouho odehraje. Starší z dětí, pětiletého chlapce, vezl do školky - a pak mířil do práce. Telefon, z něhož vyslechl tragickou zprávu, mu zazvonil ve chvíli, kdy do zaměstnání dorazil…

Psychologická pomoc

Jeho manželce, která před plameny unikla v poslední chvíli, zajistili hasiči psychologickou pomoc. „Už je na tom líp," řekl po poledni. Rodina se podle jeho slov uchýlila k příbuzným, takže má aspoň postaráno o střechu nad hlavou. A on měl kam odvézt syna ze školky. „Zachránili také jednoho psa ze tří, které babička chovala, a pár andulek," připomněl muž z vyhořelého domu.

V chvíli, kdy vyšlehly plameny, byla prý seniorka nejspíš ještě v posteli. Byla totiž zvyklá vstávat kolem osmé. Nad tím, co se v části domu, kde oběť požáru žila, mohlo přihodit, muž jen krčil rameny.

Že by snad babička zapomněla něco vypnout? Nebo se něco porouchalo? Ani on ale nedokázal rozpoznat, co se vlastně změnilo ve změť roztavených plastů s čouhajícími dráty, kterou hasiči vynesli před dům. Tenhle předmět ale, jak bylo možno poznat z činnosti vyšetřovatelů, se smrtícím ohněm také vůbec nemusel souviset.

Odpověď na klíčové otázky tak zřejmě přinese až další šetření spojené s expertizami.