Informovala o tom Jiřina Ernestová z centrály záchranné služby. „Jejich zdravotní stav není vážný," konstatovala.

K ohni v místnosti vyhrazené jako kuřárna v pátém patře ubytovacího zařízení v Mrkvičkově ulici se nejen vozy hasičů, ale i záchranářů a policie začaly sjíždět před jedenáctou hodinou.

To, že prvotní informace nevyznívaly příznivě, potvrzují právě slova Ernestové: „Operátorka na místo události vyslala inspektora provozu, výjezdovou skupinu rychlé zdravotnické pomoci a speciální vůz Mercedes-Benz Atego, ve kterém lze převézt až 11 pacientů najednou a součástí jeho vybavení je 12 přípojek k inhalaci kyslíku."

Evakuováno bylo 37 lidí

V rámci zásahu (k němuž profesionální hasiči vyslali několik jednotek ze stanic na Petřinách, v Radotíně i na Smíchově a na pomoc vyjeli také řeporyjští dobrovolní hasiči a příslušníci místního sboru z Řep) muselo být evakuováno 37 lidí; dalších osm hasiči, kteří v silně zadýmeném prostoru sami museli zasahovat s dýchacími přístroji, zachraňovali pomocí vyváděcích masek, sdělila Deníku Pavlína Adamcová z centrály pražských hasičů.

„Mezi zachráněnými byla i paní na vozíčku, kterou museli hasiči vynést po schodišti před objekt, kde ji předali zdravotníkům," konstatovala.

Náročný hasebný zásah

Fyzicky náročný byl podle Adamcové i samotný hasební zásah: za vysokých teplot museli hasiči vytahat hadice do nejvyššího patra, aby mohli požár v 11.30 hodin lokali­zovat. „Zatímco jedni zachraňovali lidi, další hasili požár a chránili okolní majetek," uvedla Adamcová.

Příčina požáru v hotelu pro dlouhodobé ubytování spojeném i s restaurací a lobby barem zůstává v šetření - ovšem vzhledem k tomu, že plameny vyšlehly právě v kuřáckém koutku, se jeví jako pravděpodobné, že šlo o důsledek nedbalosti při neopatrném zacházení s otevřeným ohněm. Způsobená škoda se předběžně odhaduje na 200 tisíc korun.

Čtěte také: Žhář podpaloval nejen popelnice, ale i auta a motorku