Hasiči vyjeli k požáru v pátek krátce před polednem a kvůli nasazení sil a prostředků vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu, který signalizuje velký požár. Velitel zásahu Miloš Němec na místě řekl, že požár vznikl při výměně propanbutanové lahve a několik dalších od něj následně explodovalo.

Hasiči vynesli čtyři propanbutanové lahve

Zhruba 200 lidí z nedaleké haly bylo preventivně evakuováno, dva muži z gastrostánku byli podle mluvčího záchranné služby Dominika Horna lehce popáleni na obličeji a rukou.

Mluvčí hasičů Pavlína Adamcová uvedla, že hasiči z objektu vynesli čtyři desetikilogramové propanbutanové lahve, které ochlazovali, aby zamezili dalším výbuchům. Případ nyní vyšetřuje policie.

Předběžnou škodu hasiči vyčíslili na dvacet milionů 

Podle informací hasičů požár poškodil mimo jiné i výplně dveří a oken haly, plastové zastřešení, osvětlení a čtyři stánky s občerstvením. Předběžnou škodu hasiči vyčíslili na 20 milionů korun.

Podle Přívětivého ale bude zhruba poloviční. Zahrnul do ní dva zničené gastrostánky s vybavením za více než dva miliony korun a výměnu fasády přilehlých budov za zhruba pět milionů korun. „Škodu tipuju do deseti milionů korun, 20 milionů to určitě nebude," doplnil ředitel.

Výstaviště má rozlohu 35 tisíc metrů čtverečních 

Areál PVA Expo Praha nabízí celkem 105 tisíc metrů čtverečních krytých i venkovních ploch. Sedm moderních ocelových hal má rozlohu 35 tisíc metrů čtverečních. Na výstavišti se konají veletrhy, výstavy, sportovní akce, koncerty, konference, semináře, workshopy, kongresy a firemní prezentace.

Čtěte také: Na výstavišti v Praze Letňanech hořely stánky, dva lidé byli zraněni