Došlo na vyhlášení mimořádného, tedy nejvyššího stupně požárního poplachu. Přímo u hořícího Národního muzea zasahovalo dvanáct profesionálních a osm dobrovolných jednotek, připomněla Pavlína Adamcová z centrály pražských hasičů.

Další dobrovolné jednotky zamířily na vyprázdněné hasičské stanice, aby byly zajištěny případné další výjezdy. Hasičům pomohlo, že budovu muzea znali; před několika lety tam totiž měli cvičení.

V prvních chvílích to vypadalo sice ne jako v apokalypse, ale přece jen jako by se snad spletli tvůrci kalendáře: jako by právě nezačínal pátek dvanáctého, ale příslovečně smolný pátek třináctého…

Hasiči totiž likvidovali rozsáhlý požár v horní části rekonstruované historické budovy Národního muzea. Plameny zachvátily plochu o rozměrech asi 200 metrů čtverečních. Zničily část střechy včetně dřevěných konstrukcí a podkrovní vestavby, avšak stavební části budovy nebyly být vážněji zasaženy.

Hořelo na stavbě

Okolnosti vzniku požáru a jeho přesná příčina zůstávají v šetření kriminalistů. Ti na místě odebrali vzorky a osedlali je na technické expertizy. Určení konkrétní příčiny požáru také ukáže směr, jakým se bude odvíjet další vyšetřování, uvedl Jan Daněk z ředitelství pražské policie.

Podle prvotních předpokladů – kdy však jde opravdu jen o odhady – mohlo mít rozšíření plamenů v podstřeší souvislost s vybavením staveniště: například s vadnou elektroinstalací nebo s poruchou některého ze strojů. I v době, kdy se na staveništi nepracovalo, například běželo odsávání instalované kvůli tomu, že během prací byl objeven matriál obsahují azbest.

Velmi náročný zásah

Do likvidace ohně, který byl hasičům ohlášen půl druhé hodiny po půlnoci, se během noci zapojilo 130 hasičů z celé Prahy. Při zásahu využívali výškovou techniku; s monitorováním situace ze vzduchu pomáhal i policejní vrtulník. Snažili se v maximální možné míře hasit pěnou, aby budovu co nejméně poškodili hasební vodou.

Na místě měli práci záchranáři; k preventivnímu ošetření odváželi do nemocnice člena ostrahy staveniště, který se nadýchal kouře (byl to právě on, kdo požár ohlásil a přivolal pomoc; vlastními silami už neměl šanci rozšíření plamenů zabránit). Brzy byl propuštěn. Nikomu dalšímu se nic nestalo.

Hasiči také v budově hledali jednoho z dělníků, který se podle evidence měl nacházet uvnitř. Marně; nikoho nenašli. Posléze se ukázalo, že dotyčný jen nenahlásil odchod.

Dopravní omezení

Zásah si vyžádal omezení provozu na magistrále. Ta v ranní dopravní špičce naštěstí už byla z větší části průjezdná, protože se požár podařilo zlikvidovat během noci; ráno, kdy se hasiči věnovali už jen dohašovacím pracím a kontrolovali možní ohniska hoření, už jejich technika zabírala jen jeden jízdní pruh ve Wilsonově ulici.

Přesto se vytvořila se dlouhá kolona sahající až k Hlávkovu mostu spojená s asi čtvrthodinovým zdržením. Kolem půl deváté začali hasiči místo postupně uvolňovat. Provozu tramvají ani metra se ohnivá událost v centru metropole nijak nedotkla. Během prvotních chvil boje s plameny byly však uzavřeny i vstupy do podchodu v okolí muzea.

Škody budou menší

Požár řádil v prostoru někdejší půdy, do níž byly již před více než půlstoletím vestavěny kanceláře i skladové prostory. Tyhle vestavby ze 40. let plameny stejně jako střechu zničily. Je veliké štěstí, že v souvislosti s generální rekonstrukcí byla muzejní budova důkladně vyklizena, a tak nejsou ohroženy sbírkové předměty v expozicích ani v depozitářích. Díky tomu na muzejních sbírkách nevznikly škody, které by byly nehraditelné.

Prvotní obhlídky navíc ukázaly, že poničení budovy zřejmě nebude tak závažné, jak se zdálo ve chvíli, kdy byl hasební zásah v plném proudu: voda používaná k hašení zřejmě z větší části stekla stoupačkami, šachtami a průduchy do suterénu, aniž by historickou budovu výrazněji poznamenala, což si generální ředitel muzea Michal Lukeš pochvaluje.

„Moje veliké poděkování patří Hasičskému záchrannému sboru hl. m. Prahy; zásah hasičů byl naprosto profesionální, rychlý a zabránil mnohem větším škodám na této národní kulturní památce," poznamenal. Také ministr kultury Daniel Herman po obhlídce muzea potvrdil, že voda stěny neponičila. „Včetně maleb," konstatoval potěšeně.

Výstavní sály s freskami totiž zůstaly prakticky netknuté, což ministr přičítá kvalitnímu provedení stavby už z dob budování muzea. Díky zásahu hasičů, jehož profesionalitu oceňoval i on, požár podle Hermanových slov poznamenal ty části budovy, které se v rámci rekonstrukce měly bourat.

Platit opravy by měla pojišťovnaDopoledne se kvůli požáru sešel krizový štáb Národního muzea. Jeho prvotním úkolem je zmapovat škody a přijmout rozhodnutí o dalším postupu při opravách poničených míst. Vedení muzea včetně generálního ředitele Michala Lukeše bylo již ráno společně s hasiči a kriminalisty obhlédnout požářiště, takže krizový tým může pracovat s nejpřesnějšími informacemi.

Lukeš také připomněl, že by snad neměly nastat starosti se sháněním peněz na odstraňování následků požáru. Podmínkou výběrového řízení bylo, že generální zhotovitel stavby uzavře pojistku; celá budova je pojištěna na miliardu korun. Právě z této pojistky by měly být opravy hrazeny. „Škody budeme průběžně vyčíslovat a uplatňovat je vůči zhotoviteli stavby, který za budovu nese odpovědnost," uvedl Lukeš.

Jestliže hasiči předběžně vyčíslili způsobenou škodu na deset milionů, neznamenaná to ovšem, že se náklady rekonstrukce o tuto částku navýší. Právě v místech, kde hořelo, je totiž plánováno odstranění poválečných přístaveb a vestaveb. Kristina Kvapilová z oddělení vnějších vztahů muzea doplnila, že plnou odpovědnost za průběh stavby, bezpečnost práce a dodržování požárních předpisů nese sdružení M-P-I, skládající se z firem Metrostav, Průmstav a Imos.

Událost by zřejmě neměla mít nijak dramatický vliv na plánované ukončení rekonstrukčních prací v říjnu 2018. Ředitel Lukeš počítá s tím, že se následky rychle podaří napravovat během stavby. Naštěstí se ve vyklizené budově nenacházely žádné sbírky ani vybavení, což šéf muzea považuje za „štěstí v neštěstí". Konkrétní dopad na průběh stavby a harmonogram rekonstrukce ovšem bude upřesněn po přesném zjištění škod, připomněla Kvapilová. Ostatně i během pátku stavební úpravy v nezasažené části budovy pokračovaly; dělníci normálně nastoupili do práce.

Fakta o zásahu

Ohlášení požáru v podstřeší budovy: 1.31 hodin

Zasahovalo: celkem 20 jednotek hasičů (12 profesionál­ních, 8 dobrovolných): z centrály profesionálů a dále z výjezdových stanic v Holešovicích, na Chodově, v Krči, na Smíchově, ve Strašnicích, v Satalicích, v Radotíně i na Petřinách a příslušníci dobrovolných sborů z SDH Březiněves, Dolní Měcholupy, Dubeč, Horní Měcholupy, Kolovraty, Kunratice, Lipence, Řepy a Satalice.

Záchranáři odvezli do nemocnice: 1 pacienta, který se nadýchal kouře.

Zasaženo bylo: zhruba 200 metrů čtverečních plochy střechy, podstřeší a půdní vestavby ze 40. let minulého století.

K lokalizaci hasiči použili: 4 vodní proudy vedené po lešení vně budovy.

Požár pod kontrolou hasičů: 3.25 hodin

Čtěte také: Národní muzeum po sto letech čeká změna. Obmění expozice