S plameny, které vyšlehly z motoru, se nejprve pomocí hasicího přístroje snažili bojovat zemědělci. Čtvrt hodiny před devátou večer se na místo poblíž Beladovy ulice, nápadné zdaleka viditelným sloupem dýmu, sjely jednotky pražských hasičů ze stanic v Holešovicích a Satalicích, přispěchali také vojenští hasiči z kbelského letiště a na pomoc vyjeli i příslušníci ďáblického dobrovolného sboru.

Přes veškerou snahu ze sklízecí mlátičky zůstal jen ohořelý vrak; stroj značky New Holland požár zcela zničil. To, že se hasičům používajícím k likvidaci ohně vodu i pěnu podařilo živel dostat pod kontrolu během necelé čtvrthodiny, už vysokým škodám nezabránilo.

Zapojil se také pluh

Oheň přeskočil také na pole, kde řádil na ploše asi 70×50 metrů. K jeho zvládnutí napomohli hned na počátku zemědělci, kteří kolem hořícího kombajnu rozorali pole, aby se plameny nemohly dále šířit (přítomnost traktoru s pluhem na místě žňových prací patří k nejběžnějším protipožárním opatřením). Nedaleký autobusový terminál u stanice metra nebyl nijak ohrožen.

Stačí i drobná závada

„Příčinou vzniku požáru byla provozně technická závada," konstatovala v úterý Pavlína Adamcová z centrály pražských hasičů. Požáry kombajnů bohužel nejsou nijak ojedinělé – a to ani v případě poměrně nových strojů, jejichž přípravě na žňové práce byla věnována náležitá pozornost.

Příčinou jsou nejenom technické závady na elektroinstalaci nebo na palivové soustavě, což bývá typické pro požáry jiných motorových zařízení; vzhledem k tomu, že se při sklizni obilí hodně práší, může mít rozšíření plamenů na svědomí i jinak banální závada – třeba zahřívání vadného ložiska, či dokonce tření způsobené naměstnáním slámy v mechanismu. Zkušenosti z uplynulých let ukazují, že obdobné maléry nejsou výjimkou ani v okrajových částech metropole; nedochází k nim tedy pouze na venkově.

Sucho a horko plamenům svědčíNárůst počtu požárů zemědělské techniky v čase žní má mimo jiné souvislost s tím, že jde o dobu, kdy má skutečně napilno velký počet strojů – a navíc sklizeň obilí spadá do období, kdy kvůli vysokým teplotám a minimu vodních srážek bývá zvýšené nebezpečí vzniku požáru, upozornila Ivana Svitáková z odboru prevence pražských hasičů. I proto se její tým v tomto čase obrací také s výzvami na veřejnost: v suchém období buďte opatrní při manipulaci s otevřeným ohněm a chovejte se tak, abyste nezpůsobili požár. 
Týká se to přitom nejenom rozdělávání ohníčků, ale třeba i ohleduplnosti při kouření. Právě bezohledný kuřák mohl mít podle slov Pavlíny Adamcové z hasičské centrály na svědomí třeba požár, který pražští hasiči v pondělí odpoledne likvidovali v Divoké Šárce. Čtvrt hodiny před pátou jeli profesionálové z Petřin a příslušníci dobrovolné jednotky z Řep hasit plameny v remízku, řádící v asi metrovém pásu o délce 20 m. Během deseti minut měli hotovo – ovšem bez jejich zásahu by se požár dále šířil na trávu a křoviny v okolí. „S drobnějšími požáry travního porostu a keřů stále bojujeme," konstatovala Adamcová.

Čtěte také: Byty i obyvatele v paneláku ohrozil požár mikrovlnky. Nehlídané!