Původně vyrazili likvidovat plameny profesionální hasiči z Řevnic, jimž vyjeli na pomoc dobrovolní hasiči z Jíloviště a z Mníšku pod Brdy – brzy se však ukázalo, že bude třeba zapojit i další jednotky – a nešlo jen o dobrovolné sbory z Dobřichovic, z Černošic-Mokropes a profesionály z pražského Radotína.

Na místo vyjeli profesionální hasiči až z Rakovníka, když si velitel zásahu vyžádal vyslání týlového kontejneru pro zajištění zázemí pro střídající hasiče při dlouhodobém zásahu – v mrazivé noci obzvlášť vítaného, byť místní starosta obstaral teplé nápoje – a osvětlovací balon. A dokonce až z Plzeňského kraje, ze základny záchranného útvaru ve Zbirohu na Rokycansku, objednal kolový nakladač s teleskopickým ramenem.

Majitel objektu zajistil nakladač 

„Manipulátor JCB 525 a přepravní techniku," upřesnil v pondělí Jaroslav Gabriel z centrály středočeských hasičů. Také majitel hořícího objektu zajistil nakladač; hasiči si rovněž u starosty vyžádali zajištění posypové soli.

„Zásahová voda všude namrzá a je nebezpeční vzniku úrazu," vysvětloval Holomčík již v noci. Cisterny dobrovolných sborů pomáhaly především při zajištění kyvadlové dopravy vody od čerpacího stanoviště zřízeného na místním rybníku.

Došlo na vyskladňování slámy 

Zasahující jednotky nehasily jen hořící budovy. Balíky slámy zasažené plameny během noci postupně vyvážely na přilehlé pole, kde je prolévaly vodou; šlo to ale pomalu. „A nejvíce zasažená část se nechává kontrolovaně vyhořet," konstatoval Holomčík.

Podle Gabriela hasiči takto zanechali v plamenech asi třetinu balíků. Lokalizovat požár – tedy dostat plameny pod kontrolu – se podařilo uprostřed noci: deset minut po druhé hodině. Došlo i na vyskladňování slámy, kterou ještě bude možné použít.

Nikdo nebyl zraněn 

Náročný zásah pokračoval i po rozednění; kolem sedmé došlo na střídání zasahujících jednotek. „Nově přijeli dobrovolní hasiči z Dolních Břežan a z Karlštejna," informoval Holomčík, že obří požár nezaměstnal pouze jednotky z nejbližšího okolí. Ještě hodinu před pondělním polednem, kdy už na místě pracovali i vyšetřovatelé hasičského sboru i policie, zasahovalo v Jílovišti šest jednotek takzvaných mokrých hasičů (tedy těch, kteří za pomoci vody přímo zajišťují likvidaci plamenů).

„Nikdo nebyl zraněn, přímá škoda je vyčíslena na 800 tisíc korun, uchráněné hodnoty na 150 tisíc," shrnul Gabriel následky požáru. Zvěsti o tom, že navečer se snad poblíž měly pohybovat děti se zbytky pyrotechniky od silvestrovských oslav, hasiči v souvislosti s aktuálním případem nekomentovali. „Příčina vzniku požáru je v šetření," konstatoval Gabriel.

Čtěte také: Při požáru bytu hasili i půdu a dvorek