Protože k ohni jako první dorazil místní dobrovolný sbor, jehož příslušníci si s plameny snadno poradili, profesionálové se vydali zpět do Říčan. Tam se událost se zapálenou tújí od petardy opakovala jako podle kopíráku – včetně zásahu místních dobrovolných hasičů, poznamenal v pátek Ladislav Holomčík z centrály středočeských hasičů.

„Za necelou hodinu po návratu na základnu si jednotka výjezd zopakovala, tentokrát do obce Všestary, kde od pyrotechniky vzplálo hned deset tújí. Také zde zasahovali místní hasiči – přičemž i díky jejich přičinění lze konstatovat, že nevznikla škoda. Musela ale dorazit i sanitka, aby zdravotníci pomohli majitelce domu, která se při snaze o hašení nadýchala kouře.

Dvě hodiny před půlnocí opět hořely túje – tentokrát v počtu šesti v obci Borek nedaleko Staré Boleslavi. Právě odtud také dorazila hasičská jednotka, aby požár zlikvidovala. Ještě v posledních minutách končícího roku pak jeli říčanští hasiči likvidovat dva požáry tújí: do Široké ulice v Říčanech a do obce Čestlice, kde pomáhali také průhoničtí dobrovolní hasiči.

Oheň se rozšířil na střechy

Rovněž tři minuty po půlnoci přišla výzva k zásahu u požáru tújí podpálených pyrotechnikou – tentokrát z obce Světice. V tomto případě ale operační důstojník vyslal na místo početnější síly: vedle posádek dvou cisteren a automobilové plošiny profesionálů z Říčan ještě cisterny dobrovolných hasičů z Říčan a z Tehova. Oheň totiž přeskočil na dřevěné podbití střechy rodinného domu.

„Zasaženou část střešní konstrukce hasiči rozebrali a ohniska zlikvidovali," konstatoval Holomčík, podle jehož slov se způsobená škoda odhaduje na 30 tisíc korun – ovšem včasným zásahem se podařilo uchránit hodnoty vyčíslené na milion.