Takzvaný kontejner nouzového přežití pražští hasiči nově převzali do ochraňování od Správy státních hmotných rezerv ČR. Je určen především k nasazení na pomoc obyvatelstvu v případě rozsáhlých mimořádných událostí či během krizových situací – může ovšem poskytnout neocenitelné služby i samotným hasičům: nabídnout zázemí při dlouhodobých zásazích. Takzvané týlové zabezpečení.

Mít potřebné vybavení k dispozici ovšem nestačí; je také třeba umět s ním perfektně zacházet. Byť jde zdánlivě „jen" o postavení obřích stanů a jejich udržování v provozu sloužícím stanovenému účelu. Právě v tomto duchu se proto nesl výcvik, jehož dějištěm se v tomto týdnu stal sklad logistiky pražských hasičů.

Součástí cvičení bylo i sbalení materiálu 

Došlo nejen na variabilní sestavení přístřešků a jejich vybavení rozkládacími lůžky či třeba jen stoly s lavicemi – ve služební mluvě se to nazývá kompletním rozvinutím kontejneru.

Hasiči si také vyzkoušeli dlouhodobý provoz všech zařízení, a to jak za dne, tak i během noci; i se zajištěním osvětlení uvnitř stanů i v jejich okolí. Součástí výcviku se ovšem stalo rovněž sbalení veškerého používaného materiálu – v úředním tónu „uvedení kontejneru do převozového stavu" – což koneckonců není o nic méně důležité než jeho rychlé „rovninutí".

Čtěte také: Pod povrchem Letné se proháněli hasiči