„Jedná se o podobnou akci, jakou je v naší republice ocenění Zlatý záchranářský kříž," vysvětlila Pavlína Adamcová z centrály pražských hasičů.

Zařazení likvidace rozsáhlého požáru skladu textilu v areálu ČKD mezi tucet nejlepších je skvělým oceněním – a současně otevírá naději na úspěch ještě větší. Možné by dokonce bylo dosáhnout prvenství!

Zásahy, kde se Praha ocitla ve společnosti takových akcí jako jsou třeba záchranné práce po havárii airbusu ve Francouzských Alpách či likvidace obřího požáru během karnevalu v Riu, nyní hodnotí uživatelé internetu – a k vítězství mohou svým favoritům pomoci hlasováním. Prezentace zásahu pražských hasičů je ZDE (kde je lze podpořit kliknutím na červené tlačítko Vote now! s následným vyplněním e-mailové adresy).

Hasiči z celé Prahy

Rozsáhlý požár bývalé tovární haly o rozměrech 100×60 metrů se skladem textilu v průmyslovém areálu u Kolbenovy ulice ve Vysočanech likvidovali hasiči doslova z celé Prahy od 22. srpna; o kyvadlovou dopravu vody do průmyslového areálu se staraly jednotky sborů dobrovolných hasičů.

Práce na místě zásahu se pak protáhly na několik dní. V prvotních fázích pomáhal s hašením i policejní vrtulník. Zásah byl náročný nejen vzhledem k rozsahu požáru a jeho intenzitě, ale také kvůli přítomnosti dvou desítek tlakových láhví s kyslíkem, acetylénem a propan-butanem.

Ty bylo třeba vynést, a množstvím dalších tlakových láhví v bezprostřední blízkosti místa požáru, jež hasiči ochlazovali vodou dodávaných vysokokapacitním čerpadlem, připomněla Ivana Svitáková z centrály pražských hasičů. Požár způsobil obrovské hmotné škody, naštěstí se ale nikomu nic nestalo.