Vnitro v materiálu upozorňuje, že jde o navýšení peněz, které se týkají pouze hasičů a policistů. Obdobně bude potřeba zvýšit rozpočet Generální inspekce bezpečnostních sborů, Vězeňské služby, Celní správy a Bezpečnostní informační služby, stojí v dokumentu.

Jaroslav Faltýnek a Andrej Babiš
Předvolební průzkum v krajích: ANO nemá konkurenci

Nařízení o zvýšení platů je nyní v připomínkovém řízení. Zvýšení platů by vláda měla projednat současně s návrhem státního rozpočtu na příští rok.

Výdělky policistů, hasičů a dalších členů bezpečnostních sborů se naposledy zvyšovaly letos v červenci o desetinu. Za čtyři roky vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) bezpečnostním sborům přidala 25 procent, což představuje průměrně 5000 korun hrubého. Policejní sbor má zhruba 40 tisíc lidí, hasičů je přes 9700. Průměrný plat u policie i hasičů byl před zvýšením kolem 35 tisíc korun.

Růst platů ve veřejné sféře byl v poslední době velkým politickým tématem. Vládnoucí koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL se na začátku týdne shodla na tom, že se od 1. listopadu zvýší tarifní platy učitelům o 15 procent a ostatním zaměstnancům veřejné sféry o deset procent. Odbory veřejného sektoru zůstávají ve stávkové pohotovosti, dokud vláda neschválí nařízení o růstu platů.

Pavel Bělobrádek.
Bělobrádek: Lidovci sázejí na rodinu a dostupné bydlení