„Využívání bezpečnostní agentury pro dohled nad návštěvnickým provozem v katedrále sv. Víta vyplývá ze smlouvy o společném užívání katedrály sv. Víta mezi SPH a Metropolitní kapitulou u sv. Víta z roku 2010," uvedl mluvčí.

Najatí pracovníci vykonávají činnost v souladu s návštěvním řádem a ve spolupráci s kmenovými zaměstnanci Správy Pražského hradu a v případě katedrály i se zaměstnanci Metropolitní kapituly.

Využití pracovníků bezpečnosti

Podle Šebka jsou pracovníci bezpečnostních agentur využíváni pro zajištění specializované kustodní služby v nejvytíženějších objektech. „Služba se orientuje jednak na ochranu majetku a jednak na zajištění organizace návštěvnického provozu v oblasti kontroly vstupu oprávněných návštěvníků (kontrola vstupenek) či poskytování informací," uvedl mluvčí.

Ochrana majetku v návštěvnickém provozu spočívá hlavně v zajištění nedotknutelnosti rozmístěných artefaktů, ostatních předmětů a samotných nemovitostí, a to v situaci, kdy návštěvnickými objekty projde denně minimálně 5500 návštěvní­ků, dodal.

Společnost FENIX INTERNATIONAL, která zakázku získala na čtyři roky, poskytuje komplexní bezpečnostní služby. Nabízí ochranu osob a vozidel, dálkové střežení objektů, služby zásahových jednotek, fyzickou ostrahu objektů, technickou ochranu a další služby jako transporty cenin, osobní ochranu, recepční nebo detektivní a patrolovací služby.

Bezpečnostní kontroly jsou novinkou

Bezpečnostní kontroly při vstupu na Pražský hrad se objevily na začátku srpna. Příchozím vojáci a policisté kontrolují například batohy. U bočního vchodu na Pražský hrad z Hradčanského náměstí pak byly 23. srpna kvůli kontrolám nainstalovány dva bezpečnostní rámy.

Turisté tak na vstup čekají delší dobu. Pražský hrad označuje kontroly za namátkové a zaměřené především na to, aby do areálu Hradu nemohly být proneseny například větší zbraně. Podle zástupců Pražského hradu kvůli bezpečnosti turistů.

Čtěte také: Praha bude deseti miliony ročně podporovat zahraniční filmaře