Na celkové zadluženosti obcí se podle MF více než z poloviny podílejí Praha, Brno, Ostrava a Plzeň. Celkové zadlužení velkých měst se meziročně ale snížilo o 1,5 miliardy na 43,8 miliardy korun. Zadlužení Prahy kleslo o 900 milionů na 32,6 miliardy korun.

V celkovém objemu zadluženosti obcí jsou zahrnuty bankovní úvěry od peněžních ústavů, vydané komunální dluhopisy, přijaté návratné finanční výpomoci a ostatní dluhy včetně půjček ze státního rozpočtu a z rozpočtů státních fondů.

Půjčky obce využily stejně jako v předchozích letech na rekonstrukce a stavbu technické infrastruktury, na předfinancování investičních projektů spolufinancovaných z fondů EU a na regeneraci a výstavbu bytového fondu. Obce peníze rovněž použily na rekonstrukce, zateplování a rozšíření školských zařízení nebo sportovních areálů.

Kraje snížily dluh díky poklesu úvěrů i dalších dluhů. Některé kraje podle MF pokračovaly v čerpání úvěrů poskytnutých Evropskou investiční bankou, jimiž předfinancovávají a spolufinancují rozsáhlé investice do regionální infrastruktury. Ostatní úvěry kraje přijaly kvůli předfinancování investičních projektů, oprav silnic či odstraňování povodňových škod.