„Ten název projektu se vtiskl do textu zadávací dokumentace a to způsobilo chybu v interpretaci celého projektu. Ano, měli jsme to na začátku lépe občanům vysvětlit," upřesnil pro Aktuálně.cz ředitel ICT Operator Michal Fišer.

Lanovka na Petříně.
V lanovce na Petřín bude wi-fi. Praha zaplatí asi 2,3 milionu

Za cenou si firma stojí 

O svém záměru připojit lanovku na Petřín k bezdrátovému internetu informovalo hlavní město už minulý týden. Praha za to měla firmě Simac Technik zaplatit 2,3 milionů. Městská firma ICT Operator ovšem v úterý vysvětlila, že jejím záměrem nebylo internetovým připojením pokrýt jenom vozy lanové dráhy.

Za cenou si ovšem ICT Operator stojí. Součástí je totiž pětiletá záruka na komponenty a další náklady se budou týkat provozu sítě, jako např. elektřina a data. Výše těchto nákladů bude známa až z výběru dodavatele. Přibližně by mělo jít o částku od 200 do 400 tisíc ročně.

Lanovka na Petříně.
Provoz na petřínské lanovce začal před 125 lety

Bezdrátová síť už příští rok 

Společnost ICT Operator chce do budoucna propojit signálem nejenom celý park, ale i jeho okolí včetně restaurace Nebozízek. „Součástí projektu je i vybudování optického vedení, které umožní přenos datových informací, jak wi-fi vysílání, tak dat z bezpečnostních IP kamer, senzoriky,"  řekl pro Aktualně.cz Fišer.

Zájem o připojení do sítě projevila i Štefánikova hvězdárna, která na tom není s internetem dobře a jejich kapacity jim nestačí. Návštěvníci by mohli využít veřejnou bezdrátovou síť už začátkem příštího roku, na přelomu ledna a února. Najednou by ji mohlo využít 200 až 300 uživatelů, v budoucnu až 500.

Lanovka na Petřín.
KRÁTCE: Lanovka na Petřín nepojede