Spravování zabaveného majetku z trestné činnosti je podle Zmatlíka nákladné, protože musí být uskladněn a udržován, což stojí několik desítek milionů korun ročně. Proto se ministerstvo rozhodlo jej co nejrychleji prodávat ještě předtím, než bude vynesen rozsudek, což v některých případech může trvat i několik let. Pokud se auta prodají, tak peníze zůstanou na účtu ministerstva. Když je člověk pravomocně odsouzen, tak se výnos z akce použije například na odškodnění nebo peníze propadnou státu.

Vnitro spustilo pilotní projekt letos v dubnu. V prvním kole se při aukcích prodávala spíše běžná auta, v druhém kole již byly v nabídce například luxusnější sportovní auta, limuzíny či terénní vozy. Nyní vnitro nabízí například limuzíny Audi či BMW. Některá auta mají vybavení, které zahrnuje například televizory zabudované v zadních sedadlech. V nabídce je také Ford Mustang, který má upravený výfuk či zvedací podvozek.

Velký zájem

Aktuální dražba na portálu Aukro potrvá do konce listopadu. Podle Zmatlíka je o aukce mezi lidmi zájem. Všechny dosavadní dražby byly úspěšné, o auta vždy bojovalo deset až 15 zájemců. „U většiny vozidel vzrostla vyvolávací cena až o 20 procent," řekl Zmatlík.

Příprava projektu trvala zhruba dva roky. Podobný systém prodeje zabaveného majetku na zavedených portálech funguje už několik let ve Francii, Belgii nebo Nizozemsku, které si česká strana vzala jako příklad.

Podle Zmatlíka na vnitru vznikl tým odborníků, který se bude specializovat na prodej zločineckého majetku. „Policistům by měla odpadnout práce se spravováním zabavených věcí," doplnil mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

Kriminalisté v Česku loni zajistili zločinecký majetek, peníze a výnosy z trestné činnosti za 6,2 miliardy Kč, o rok dříve to bylo za osm miliard. Za letošní první pololetí byl podle Ibeheje zabaven majetek v hodnotě kolem šesti miliard korun.