Příjmy státního rozpočtu jsou pro příští rok navrženy 1314,5 miliardy korun, výdaje by měly činit 1364,5 miliardy korun.

Vláda dnes také rozhodla, že zaměstnanci ve veřejné správě a členové bezpečnostních sborů, tedy policisté, hasiči a příslušníci vězeňské služby, dostanou od listopadu přidáno deset procent. Učitelé v regionálním školství o 15 procent. Zároveň kabinet schválil od ledna růst průměrných důchodů o 475 korun měsíčně. Předsednictvo vlády se také shodlo, že vysoké školy dostanou tři miliardy korun navíc.

Premiér Bohuslav Sobotka.
Vláda schválila růst důchodů o 475 korun. Podle Rady seniorů je to málo

"Důležité pro mne bylo, že jsme při všech navýšeních výdajů na potřebné věci dokázali dodržet padesátimiliardový schodek státního rozpočtu, to znamená, že jsme nalezli úspory v jiných typech výdajů a mobilizovali dostupné příjmy státu," uvedl Sobotka. Podle něj schválený návrh podpoří další ekonomický růst ČR.

Ministr financí Ivan Pilný (ANO) dnes zopakoval, že podobu návrhu schváleného rozpočtu považuje za silně ovlivněnou nadcházejícími volbami. "Můj názor se nemění. Podle mého názoru je to rozpočet volební a měl by více pamatovat na to, že časem přijdeme o evropské peníze a kohezní fondy. Na druhou stranu bych chtěl poděkovat za dohodnutý kompromis," uvedl.

Ilustrační foto.
Platy ve veřejné sféře vzrostou, vláda dala nařízení zelenou

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) novinářům řekla, že položky rozpočtu byly dohodnuty před schůzí vlády, takže jednání nebylo bouřlivé. "Dnes už nebyly žádné hádky, žádné diskuse," uvedla. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) návrh označil za uspokojivý kompromis.

Růst platů, důchodů nebo příjmů vysokých škol umožnilo navýšení příjmů rozpočtu zhruba o 21 miliard korun proti červnovému návrhu. K tomu ministerstvo financí zlepšilo odhad vývoje ekonomiky a výběru daní. Ministerstva navíc uvolnila ze svých rezerv zhruba deset miliard korun.

Kalousek: Vláda vede politiku bez vize a priorit
Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.Zdroj: Deník / Divíšek MartinDnešní schválení návrhu státního rozpočtu na příští rok se schodkem 50 miliard korun vládou podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska dokládá, že kabinet vede politiku bez vize, priorit a zodpovědnosti k zítřku. Někdejší ministr financí upozornil v tiskové zprávě například na vysoký počet státních zaměstnanců i nízké investice.

"Vláda schválila návrh, který má několik historických primátů. Jedná se o dosud nejvyšší výdaje a jedná se také o nejvyšší počet státních zaměstnanců, které si platíme ze svých daní," upozornil Kalousek.

Na investice do budoucnosti podle něj přitom kabinet počítá v rozpočtu s nižší částkou než předchozí vlády v době krize. "Je to politika bez vize, bez priorit a bez zodpovědnosti k zítřku," konstatoval předseda TOP 09.

Na dvě desítky protestující se sešly 25. září před Úřadem vlády aby vyzvaly Vládu k navýšení výdajů pro vysoké školy. Pavel Bělobrádek a rektor UK Tomáš Zima.
Konec levných akademiků. Vláda souhlasí se třemi miliardami pro vysoké školy