Situace, kterou chtějí ošetřit poslanci Úsvitu, je podle předběžného stanoviska pro středeční zasedání kabinetu řešitelná už nyní. „V případě, že uchazeč o zaměstnání řádně a včas neplní své povinnosti bez vážného důvodu, je z evidence uchazečů o zaměstnání rozhodnutím krajské pobočky úřadu práce vyřazen," stojí v dokumentu pro ministry.

Úpravě by měl kabinet vytknout i to, že uchazečům o zaměstnání neukládá povinnost podrobit se zkoušce na alkohol nebo jiné návykové látky. Není proto možné zavádět novou pravomoc úřadu práce, která spočívá v kontrole střízlivosti uchazečů o zaměstnání při výběrových řízeních, píše se v materiálu.

Cílem návrhu je podle autorů odstranění jedné z mezer v zákoně o zaměstnanosti, která podle nich umožňuje zneužívání dávek. Sepsání novely inspirovaly podle Úsvitu zkušenosti přerovské radnice, jejíž projekt nabízí práci dlouhodobě nezaměstnaným; část lidí se ale práci vyhýbá. „V praxi totiž dochází k tomu, že uchazeči, kteří nechtějí, aby je někdo zaměstnal, chodí na výběrová řízení opilí. Tím se vyhýbají tomu, aby je někdo zaměstnal," stojí v důvodové zprávě k normě, o níž rozhodne Parlament.