Iniciativa, originalita a snaha se vyvíjet – to jsou podle Temra důvody, proč zvítězil mezi tisíci podnikateli ve svém regionu.

Kovář z Brandýsa nad Labem vlastní úspěšnou rodinnou firmu Jan Temr – kamnářství. „Nabízíme krby, kachlová kamna a kachlové sporáky,“ sdělil Deníku podnikatel. Mimo rodičů se ve firmě zapojuje manželka, sestřenice a další tři zaměstnanci.

Jediný na světě

„Původně jsem chtěl být architektem,“ říká. Po studiu na vysoké škole a praxi, kterou absolvoval u svého otce, však založil firmu, která od roku 2003 vyrábí vlastní kamnářské výrobky.

Společnost je zaměřená na výrobu litinových teplovodních výměníků určených pro vestavby do kachlových kamen a sporáků. „Výměníky se vyrábějí i z jiných materiálů, ale to s sebou přináší spoustu komplikací. Ty litinové jsou nejlepší,“ tvrdí Temr. „Takové výměníky poskytují vysoký výkon. Nikdo ve světě se touto výrobou nezabývá. Jsme v tomto oboru jediní. Na trhu momentálně neexistuje srovnatelný výrobek,“ dodal živnostník.

Otázka pro Jana Temra

Měl jste někdy chuť podnikání vzdát?

„Samozřejmě, a to zrovna nedávno. Podnikání není jednoduché. Má práce je navíc o kontaktu s lidmi. I když si zákazníků velmi vážím, ne vždy je jednoduché s nimi vyjít. Když se k tomu nakupí pár problémů, člověk chce v tu chvíli všeho nechat. Naštěstí jsem to ale nikdy neudělal.“

Chci mít i vlastní design

Plány společnosti jsou veliké: vývojové, výzkumné a školicí centrum. Na projekt se podařilo získat grant z Evropské unie.

„Od nového roku také plánuji vlastní design pro značku Burnet. Snažím se změnit vkus českých zákazníků, který je bohužel hrozný. Oslovil jsem špičkového designéra z firmy Divan, protože i estetika je důležitá,“ sdělil Deníku podnikatel.

Cech je místo setkávání odborníků

Jan je členem Cechu kamnářů ČR. Cílem této neziskové organizace je pravidelné setkávání profesionálů z oboru. „Vzájemně si vyměňujeme zkušenosti, představujeme své nové výrobky, získáváme informace“ řekl podnikatel. „Nejde nám jen o výdělek, ale hlavně o kvalitu,“ dodal.

Jan Temr se ve čtvrtek zúčastní celorepublikového finále soutěže Živnostník roku. „Myslím si, že mám šanci uspět,“ věří si. Soutěž se pořádá za účelem zviditelnění menších podnikatelů, kteří jsou v dnešní době nedocenění, přestože jsou pro místní ekonomiku nepostradatelní.

LUCIE VALENTOVÁ