V soukromých nemocnicích státní tabulky nemají, růst mezd tam závisí i na tom, zda si na to nemocnice „vydělá". Z 28 pražských nemocnic je soukromých 13.

Podle úhradové vyhlášky musejí zdravotní pojišťovny platit letos nemocnicím o tři procenta víc než loni. Platby za leden dostanou ale nemocnice až koncem února, takže zatím pokrývají růst platů z rezerv.

Někde o tři jinde o pět procent

„Platové výměry už všichni dostali," řekl médiím ředitel Fakultní nemocnice Motol Miloslav Ludvík. On sám platový výměr zatím nedostal. Kvůli chybě v zákoníku práce totiž byly od ledna zrušeny smluvní platy, které umožňovaly špičkové manažery odměnit lépe.

Mzdové náklady podle ekonomického náměstka Motola Jiřího Čihaře stoupnou téměř o čtyři procenta, protože tarify se promítají do osobního hodnocení, pohotovosti, přesčasů, nočních či víkendových příplatků.

„Zhruba teď vydáme měsíčně 210 milionů korun na platy včetně zdravotního a sociálního pojištění. Peníze na to dostaneme od pojišťoven koncem února, takže to zatím dáváme z rezerv," řekl novinářům.

Ve Všeobecné fakultní nemocnici podle mluvčího Filipa Brože už platové výměry všichni dostali, navýšení tarifu je o pět procent. Pro nemocnici to bude roční nárůst výdajů na platy o 150 milionů, vydá na ně, včetně zdravotního a sociálního pojištění, za rok 1,8 miliardy korun.

Nemocnice Na Františku, která patří Praze 1, se řídí státními tarifními tabulkami a platové výměry už zaměstnanci také dostali. Spolu s tarify stoupají například i příplatky za vedení či pohotovost. Celkovou částku nemá nemocnice vyčíslenou, mzdové náklady jí stoupnou o 3,5 procenta.

Tarifními tabulkami se musejí řídit jen státní nemocnice, přihlížejí k nim ale i některá soukromá zařízení, aby udržela srovnatelnou úroveň mezd. Špičkové lékaře odměňují mnohem lépe, aby jim neodešli.

Soukromé nemocnice nemají prostředky

Soukromá Nemocnice Italská, která patří s řadou dalších nemocnic do skupiny Agel, státní tarifní tabulky nemá. Odboráři Agelu v otevřeném dopise ministru zdravotnictví Svatopluku Němečkovi (ČSSD) napsali, že hlavně menší nemocnice a LDN nebudou mít na navýšení mezd prostředky. Varují, že kvůli nedostatečným úhradám od pojišťoven může klesnout kvalita a dostupnost péče.

Soukromá nemocnice Clinicum přidávala už loni, takže od ledna mzdy nezvyšuje. Státní tarifní tabulky jsou pro ni jen orientační. Už před třičtvrtě rokem provedla změny v systému odměn, zaměstnanci si mohou přijít na další peníze nad rámec platu, za vyšší výkon si vydělají víc. Výše odměny závisí i na chodu každého oddělení či ordinace a jejich finančním plánu pro daný rok.

Podle zdravotnických odborů má s navyšováním platů problém hlavně následná péče, kde prý úhradová vyhláška nedává dost peněz. Podle ministra ale vyhláška peníze na růst platů zaručuje.

Ministr se s odbory a zaměstnavateli domluvil, že speciální tým prověří možnosti navýšení v těch zařízeních, která poskytnou účetní doklady. Se změnou vyhlášky, jak požadují někteří poskytovatelé, zatím nepočítá, vyčká na výsledky analýz.