V Česku jsou ze sledovaných států největší rozdíly mezi průměrnými platy v hlavním městě a výplatou top manažerů. V těsném závěsu je Bratislava s manažerským platem 3702 eur, což je 2,6krát více než průměr ve městě. Třetí metropolí je Záhřeb, s průměrem 3131 eur - město zároveň skončilo v žebříčku nejvýše ze sledovaných balkánských zemí. Čtvrtá příčka patří Budapešti se 3036 eury.

Nejméně mají na výplatní pásce vedoucí pracovníci v litevském Vilniusu, kde je průměr 1567 eur. O něco lépe jsou na tom manažeři v lotyšské Rize, kde je vrcholový management odměňovaný v průměru 1610 eury. Z pobaltských hlavních měst se nejvíce vydělává v estonském Tallinnu, kde top manažeři dostávají v průměru 2010 eur.

Rozdíly v průměrných platech

V pobaltských zemích jsou nejmenší rozdíly mezi průměrným platem ve městě a výdělkem top managementu. Plat vedení se rovná v průměru jen 1,7násobku průměrné mzdy ve městě. Na Balkáně v Záhřebu, Sarajevu a Bělehradu vydělávají top manažeři přibližně 2,5násobek průměru. V Praze to je trojnásobek proti průměru.

"Pracovat v hlavním městě je vždy výhodnější. V rámci průzkumu Paylab zaměstnanci nejvíce vydělávají v Bratislavě, kde se průměrná hrubá mzda pohybuje kolem 1400 eur. Slovensko má také ze sledovaných zemí největší, až pětinový rozdíl mezi průměrnou mzdou v dané zemi a v hlavním městě. Výrazné rozdíly jsou i v ČR, Chorvatsku, Maďarsku i v Bosně a Hercegovině, kde zaměstnanci v hlavním městě vydělávají o 15 až 18 procent víc než je průměr v dané zemi," uvedla Zuzana Lincová ze společnosti Profesia.