Infrastruktura malých obcí, tedy například budovy, kanalizace či místní komunikace, je podle pořadatelů protestu ze Sdružení místních samospráv (SMS ČR) několik desítek let podfinancovaná. Dluh u místních komunikací dosahuje podle předsedy SMS ČR Stanislava Polčáka (STAN) řádově miliardy korun.

 Jan Čižinský.
Nejpopulárnější starostové jsou na sedmičce a šestce. Ti z okraje města propadli

Obavy vznikly po jednání ministryně Šlechtové a ministra Pilného

S účastníky "letního happeningu", jak jej starostové nazvali, se dnes nikdo z ministerstva nesetkal. Ministr financí Ivan Pilný (ANO) i jeho náměstek pro rozpočet Petr Pavelek mají dovolenou. Pavelek se s Polčákem má potkat 18. srpna.
Obavy obcí vznikly po jednání ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové s ministrem financí Ivanem Pilným na začátku srpna. MMR podle ní chtělo 4,3 miliardy Kč navíc mimo jiné právě na rekonstrukci místních komunikací v malých obcích, ale nic od resortu financí nedostalo.

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.
Navrhovaný rozpočet je utopie, říká Šlechtová. Chce navíc šest miliard korun

Vláda se zavázala nepřekročit v roce 2018 schodek 50 miliard

„Jsem ráda, že mě starostové a starostky podporují. Stav místních komunikací je v mnohých vesnicích zcela tristní a peníze na jejich opravy malé obce jednoduše nemají. Zde opravdu musí pomoci stát. Z jednání s ministrem financí Pilným jsem odcházela velmi nespokojena. Bojuji právě za peníze pro obce a města. Nejde jen o finance na rekonstrukce místních komunikací, ale i na výstavbu komunitních domů pro seniory, regeneraci sídlišť či provoz stavebních úřadů," uvedla ve čtvrtek Šlechtová.
Ministerstvo financí uvedlo, že šlo, stejně jako s ostatními správci rozpočtových kapitol, o první setkání nad možnostmi disponibilních prostředků státního rozpočtu, přičemž vláda se zavázala nepřekročit v roce 2018 schodek 50 miliard korun.

Karla Šlechtová.
Šlechtová nesouhlasí s návrhem rozpočtu pro MMR na příští rok

Navýšení dle starostů pokryje jen běžnou údržbu

„Závěrem těchto jednání nebyla přijata žádná závazná rozhodnutí. V souvislosti s veřejně vyjadřovanou obavou starostů obcí je rovněž třeba připomenout, že novelou zákona o rozpočtovém určení daní budou od 1. ledna 2018 posíleny rozpočty obcí o 8,5 miliardy korun. I tyto prostředky lze samozřejmě využít na budování, opravy a údržbu obecní infrastruktury," uvedl Filip Běhal z tiskového oddělení ministerstva financí. Navýšení podle starostů pokryje jen běžnou údržbu a nebude stačit na sanaci havarijních stavů.
SMS ČR je nevládní organizace, která sdružuje obce a města v ČR. Zabývá se například přerozdělováním daňových výnosů mezi obce nebo připomínkuje legislativní návrhy. Sdružuje více než 1200 obcí a měst.