„Ať si každý dává spropitné, jaké chce – je to součást naší kultury a vhodný způsob, jak ocenit obsluhující personál. Systém, který chceme zavést, na tom nechce nic měnit," uvedl ministr. Zároveň Babiš připomněl, že spropitné bylo, je a bude příjmem, který podléhá zdanění.

Se spropitným se nic nemění 

Pokud si tedy podle ministra spropitné nechává číšník nebo barman, tedy zaměstnanec, nic se nemění. Jestliže spropitné zákazník hradí z platební karty, ale majitel pak celou částku zahrne do mezd zaměstnancům, opět nemusí podléhat evidenci tržeb.

Nechává-li si ovšem spropitné plně nebo částečně majitel restaurace, pak podléhá podle Babiše elektronické evidenci tržeb. „Ano, tento případ může být v praxi poněkud kostrbatý, protože účtenka za konzumaci už bývá vystavena, ale odpovídá to principu, že to je příjem z podnikání, tedy tržba, která se má evidovat. I když se jmenuje spropitné,"

Čtěte také: Hospodští a hoteliéři nejsou připraveni na spuštění EET, ukazuje průzkum