RegioJet bude moci od 11. prosince vypravovat vlaky na trase Praha - Brno - Bratislava s odjezdy v 07:19 a 15:19. V 17:19 bude z Prahy vyjíždět spoj do Nového města u Uherského Hradiště. Ve směru z Brna do Prahy budou žluté vlaky soukromé společnosti vyjíždět v 06:09 a 07:09 a 17:09.

Odvolání k Drážnímu úřadu nemá odkladný účinek 

Správa železnic přidělení kapacity u části spojů zdůvodňovala mimo jiné tím, že žluté spoje budou jezdit až do Bratislavy, a tudíž mají jako mezistátní vlaky prioritu. Naopak vlak s odjezdem z Prahy v 16:19 a v opačném směru z Brna hl. n. 8:09, budou zajišťovat České dráhy, neboť RegioJet požádal o kapacitu až v takzvané pozdní žádosti, uvedla SŽDC.

„Rozhodnutí o přidělení kapacity dráhy na lince Praha - Brno jsme dnes obdrželi, seznámíme se s ním a v příslušné lhůtě se rozhodneme, jak budeme v této věci dál postupovat," řekl mluvčí Českých drah Radek Joklík. Případné odvolání k Drážnímu úřadu nicméně nemá odkladný účinek.

RegioJet se na trhu objevil v roce 2011

Naopak majitel RegioJetu Radim Jančura rozhodnutí uvítal. „Pro RegioJet a pro mě osobně je to doslova srdeční záležitost a klíčový moment dalšího rozvoje naší sítě žlutých vlakových a autobusových spojů," uvedl Jančura.

Značka RegioJet se na českém dopravním trhu objevila v roce 2011 na železnici. Tehdy začala Jančurova Student Agency provozovat vlaky na lince Praha - Ostrava - Havířov. V roce 2012 RegioJet pronikl na Slovensko, kde jeho vlaky jezdí mezi Bratislavou a Komárnem. Později v Česku začal provozovat spoje na trase Praha - Staré Město u Uherského Hradiště a na Slovensku mezi Bratislavou a Košicemi. Loni vstoupil také na trasu Praha - Martin - Zvolen.

Čtěte také: Podnikatel Jančura se musí omluvit ČVUT za výroky v médiích