„Délka prací bude záviset na počasí, předpokládáme že potrvá 12 měsíců,ale může být i kratší," řekl mluvčí Grandi Stazioni Martin Hamšík.

Společnost patřící italským státním drahám prostory hlavního nádraží opravuje od prosince roku 2006. Ve vstupní hale vystavěla nové odbavovací centrum, eskalátory, výtahy a řadu obchodů. Výměnou za to dostala od Českých drah možnost pronájmu komerčních prostor včetně historické kavárny na dobu 30 let. Podmínkou je ale dokončení rekonstrukce do poloviny října letošního roku.

Požadavek na prodloužení lhůty

Kvůli blížícímu se termínu přijel loni jednat s vedením Českých drah šéf italských drah Michele Mario Elia s požadavkem na prodloužení lhůty o dva roky. Podle Českých drah dosud jednání uzavřená nejsou. V úvahu tak připadá i možnost, že České dráhy podle podmínek smlouvy z roku 2003 nájem společnosti neprodlouží.

Italské dráhy Ferrovie dello Stato Italiane vlastní v Grandi Stazioni 61procentní podíl, zbytek připadá na Evropskou banku pro obnovu a rozvoj. Díl italských drah je v současnosti na prodej v rámci částečné privatizace.

Hlavní nádraží v Praze je kulturní památkou. Kavárna byla původně odjezdovou halou, později sloužila jako místo k posezení při čekání na vlak. Je charakteristická vysokou kupolí, jejíž stěny zdobí secesní motivy a sochy připomínající česká města, do nichž v době vzniku nádraží vedla dráha z Prahy.

Čtěte také: Fantova kavárna na Hlavním nádraží opět nabízí kávu a občerstvení