"Nevidíme žádné napětí na domácím trhu z hlediska přehřívání ekonomiky, byť vnímáme velmi dobrou situaci v oblasti zaměstnanosti. Neprojevuje se to ale v dramatickém růstu mezd. Odměňování za práci je zhruba v rozsahu našich očekávání," uvedl Rusnok. Inflace se tak podle něho dostane postupně k rozumné úrovni, pokud nedojde k nějakému externímu šoku. Cíle ČNB by měla dosáhnout v roce 2017.

Spotřebitelské ceny letos v červnu meziročně stouply o 0,1 procenta a vývoj byl stejný jako v květnu. Červnová meziroční inflace tak byla o 0,1 procentního bodu vyšší, než očekávala ČNB. Odchylka od aktuální prognózy byla dána méně výrazným poklesem cen pohonných hmot a regulovaných cen.

Naopak posunutí kurzového závazku ze současných 27 Kč/EUR třeba k úrovni 30 Kč za euro si nyní Rusnok dokáže jen velmi těžko představit. "Nevidím proto relevantní důvod. Ekonomika slušně roste. S takovýmto drastickým nakopnutím by musela souviset nějaká drastická událost zvnějšku," uvedl. Politický tlak na ukončení závazku od prezidenta Miloše Zemana podle svých slov nepociťuje. "Jistě máme jiný názor na použití tohoto nástroje, ale vždy jsem říkal, že byl použit za specifických okolností a že jde o dočasný nástroj," podotkl.

Bankovní rada ČNB na posledním jednání zopakovala, že vidí jako pravděpodobné ukončení režimu devizových intervencí na udržení kurzu pod hranicí 27 Kč/EUR v polovině roku 2017. Podle Rusnoka by jednodušší řešení bylo ze závazku vystoupit jednorázově. "Přesnou technikálii fázování říct neumím. Postupné opuštění typu stanovení nové hranice považuji za méně pravděpodobné," podotkl.

Cokoliv, kdykoliv

Měnovou politikou se podle něj nedá zachraňovat 'cokoliv, kdykoliv'. Použití kurzu není nástroj, který by mohl nahradit smysluplnou hospodářskou politiku. "Představa o tom, že bychom se dostali ke štěstí opakovaným depreciacemi koruny, je špatně. Nikdo to ani takto nezamýšlí. Epizoda s použitím kurzu se v ČR trochu démonizuje," podotkl.

Prioritou Rusnoka ve funkci bude zajistit klíčové mandáty dané Ústavou ČR, tedy zajištění cenové stability. "Při jejím dosažení se budeme snažit vždy nastavit měnovou politiku tak, aby podporovala hospodářskou politiku vlády, tedy ekonomický růst," upozornil. Další prioritou je finanční stabilita. "V dobách, ve kterých žijeme bude potřeba makroobezřetnostní politiky narůstat," dodal. Třetí prioritou je podle něho kvalitní a efektivní dohled nad finančním trhem.