„Celkové výdaje pro resort kultury se nachází v aktuálním stavu na hodnotě 13,244 miliardy korun a o jeho navýšení bude vedena série dalších jednání," sdělila mluvčí ministerstva Simona Cigánková.
Výdaje ministerstva kultury zaznamenaly od rozpočtu roku 2013 po letošní rozpočet nárůst o více než 40 procent. Rostoucí je i procentuální podíl na státním rozpočtu, který se zvýšil z 0,76 procenta v roce 2013 na 0,96 procenta pro rok 2017, ale včetně výdajů dle zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi. Závazky vlády k jednomu procentu jsou bez výdajů na církve.

Obraz Jana Zrzavého Karlachovy sady.
Výbor opět řešil s ministerstvem kultury ztracený obraz od Jana Zrzavého

Jde o rozpočet ministerstva bez výdajů na církve 

Že jde o jedno procento bez výdajů na církve a že by ho chtěl dosáhnout právě v roce 2017, kdy současné vládě bude končit mandát, zmínil současný ministr kultury Daniel Herman již v době svého nástupu do čela úřadu. "Jde o rozpočet ministerstva bez výdajů na církve, s nimi by to přibližně bylo 1,3 procenta státního rozpočtu," řekl v červenci 2014.

Zvýšení rozpočtu pro příští rok podle mluvčí vyplývá z několika částí. „Jednou z hlavních je novelizace nařízení vlády dopadajících stěžejně na příspěvkové organizace a následné meziroční plošné navýšení v oblasti platů, kde by mělo dojít až k desetiprocentnímu navýšení tarifů," uvedla.

Daniel Herman.
Výpověď ministra Hermana z ÚSTR je neplatná, potvrdil soud

Již letos rozpočet MK zahrnoval 200 milionů

Vláda zaměstnancům veřejné sféry slíbila pětiprocentní růst. Státní zaměstnanci v kultuře byli se mzdami dlouhodobě hodně pod celostátním průměrem. Již letos rozpočet MK zahrnoval 200 milionů korun na zvýšení jejich platů tak, aby letos měli průměrně 28.329 korun oproti 23.619 korun z roku 2015.

Druhé navýšení rozpočtu MK na příští rok vychází z usnesení vlády o zabezpečení připomínky významných výročí roku 2018 spojených s českou státností (1918, 1968, 1993). Na různorodý program dá stát přes 400 milionů korun, z toho už letos 88 milionů.

Rytířem české kultury se stal 26. února v pražském Divadle na Vinohradech evangelický duchovní a politický vězeň komunistického režimu Svatopluk Karásek (vpravo).
Ministr Herman ocenil Rytíře, Dámy a Mecenáše české kultury

Třetí část navýšení peněz se váže na projekty spolufinancované z EU a takzvaných norských fondů, kdy přes ministerstvo kultury jdou peníze, které dorovnávají příspěvek ze zahraničí. Jde většinou o peníze na opravu památek, kdy český stát platí 15 procent celkových nákladů.