Z průzkumu dále vyplynulo, že více než tři procenta rodinného rozpočtu vydá na sportování svých dětí zhruba čtvrtina českých rodin. Nad pět procent rozpočtu se dostane pouze desetina rodin. "Pětina rodin i kvůli financím raději nedává na sportovní aktivity svých potomků ani korunu. Obavy, že sport vyžaduje spoustu peněz, jsou přitom velmi často přehnané a zbytečné. Kolikrát stačí si jen zjistit více informací," uvedla mluvčí Sazky Veronika Marková.

Při dotazování na orientační rozsah cen jednotlivých sportů více než třetina rodičů odpověděla, že nemá vůbec tušení. Velká část z nich při svých odhadech uvedla částky několikanásobně vyšší, než odpovídá skutečnosti. Správný odhad měla zhruba čtvrtina rodičů. "Názorným příkladem může být atletika, což je jedna z nejlevnějších aktivit. Sport, jehož roční náklady se pohybují okolo 4000 korun. Přitom zhruba pětina oslovených respondentů uvedla náklady přes 15.000 korun. Tento výrazný nepoměr je patrný u velké části dotazovaných sportů," doplnila Marková.

Cena je hlavním faktorem, proč rodiče svého potomka do sportovního oddílu nezapíší. Dalšími bariérami jsou podle průzkumu vzdálenost od domova, časová náročnost, přístup trenérů a kvalita tréninků.

Pokud se dítě věnuje sportu, ať už závodně nebo amatérsky, z kolektivních sportů je to nejčastěji fotbal (32 procent) následovaný florbalem (14 pct). Pět procent dětí se věnuje basketbalu, házené nebo volejbalu. Hokej hrají tři procenta malých Čechů. Z individuálních sportů jsou nejoblíbenější plavání (47 pct), cyklistika (38 pct), inline bruslení (27 pct), lyžování (23 pct), tanec a běh (22 pct). Tyto sporty děti provozují zejména na amatérské úrovni. Organizovaně se nejvíce dětí věnuje plavání (19 pct), dále tanci (16 pct) a atletice (11 pct). Lyžování nebo cyklistiku, které jsou tak oblíbené na amatérské úrovni, ve sportovním oddíle provozuje jen šest procent dětí.