VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Restaurace Coloseum slaví dvacáté narozeniny

Praha - Pětadvacet let je dlouhá doba. Ve chvíli, kdy se ohlížíte zpátky, připadá vám tento čas většinou jako mlhavý okamžik. Nejinak je tomu i u Jana Mužátka, majitele sítě restaurací Coloseum. Před pětadvaceti lety začal podnikat, prodával na Karlově mostě žíznivým turistům občerstvení. O pár let později, v roce 1995, otevřel první restauraci Coloseum ve Vodičkově ulici.

15.1.2016
SDÍLEJ:

Jan Mužátko, majitel restaurací Coloseum.Foto: www.pizzacoloseum.cz

„Miluju historii, miluju Itálii a miluju pizzu. Tehdy byly v Praze dvě tři pizzerie a já chtěl dělat pizzu takovou, jaká se dělá v Itálii. Kvalitní," řekl Jan Mužátko. Jak cestoval po Evropě, nacházel inspiraci a restaurací Coloseum přibývalo. Nyní jich je dvanáct, ty poslední otevřel na pražském Chodově a ve Vysočanech a také v Kladně.

Při návštěvě jakékoliv restaurace Pizza Coloseum si můžete být takřka jistí, že nekupujete „zajíce v pytli". Podobný design, ale především stejný jídelní lístek. Pravidelný návštěvník tak sází na jistotu. Na kvalitu kuchyní dbá známý šéfkuchař René Vokurka, a tak rozdíly v kvalitě jsou neznatelné.

Síť restaurací Pizza Coloseum žije letos dvacet let. Jan Mužátko má o budoucnosti jasno. „Cílem je, aby naše restaurace byly ve všech krajských městech. Neznamená to, že půjdeme všude za každou cenu. Musíme vědět, že mají smysl. Mimo Prahu sázíme na systém frančíz, protože provozovatel restaurace, který je z místa, zná místní prostředí, má kontakty, dobře se orientuje," uvedl Jan Mužátko.

Vstup na zahraniční trh

„Zároveň bych chtěl expandovat do zahraničí. Moc dobře vím, že kvalita námi nabízených služeb, jak obsluhy, tak jídla, je prostě špičková. Když k nám přijedou návštěvníci ze zahraničí, říkají, že jsme opravdu skvělí. A že se nemusíme bát vstoupit na zahraniční trh. Zahraniční řetězce u nás čerpají inspiraci. Jenže všechno je pochopitelně běh na dlouhou trať," popsal myšlenky na budoucnost.

„A mimochodem: také hodně o penězích. Nicméně z hlediska dopravy žádný problém. Dnes zásobujeme Ostravu, což jsou čtyři hodiny a pár minut. Autem vzdálenost stejně dlouhá jako do Vídně, Bratislavy, Linze, Salzburgu, Pasova, Norimberku, Mnichova," zmínil Jan Mužátko.

Devadesát procent všech produktů putuje do Colosea prostřednictvím Mužátkovy velkoobchodní firmy Pragogastro. „Je to jednoznačně nejlepší cesta. Vozíme si většinu produktů ze zahraničí, sami si vybíráme dodavatele, které řádně prověřujeme. Třeba mozzarellu v Itálii vyrábějí přímo pro nás," řekl Jan Mužátko. Pragogastro existuje tři roky, první rok měla firma obrat 26 milionů korun, letos to bude víc než trojnásobek.

Začátek podnikání v gastronomii

Když se Jana Mužátka zeptáte, kde přičichnul ke gastronomii, na chvíli zapřemýšlí a jasně odpoví: „Kdysi dávno jsem se motal v hospodě ve vesnici, kde jsme měli chalupu. A tam se konala svatba. Možná to byl můj začátek podnikání v gastronomii."

Za zmínku stojí ještě i Mužátkův projekt restaurací Jarmark, který po několika letech skončil. V principu šlo o to, že si hosté u jednotlivých stánků vybírají steaky, saláty a těstoviny, které pak přímo před nimi kuchař připraví. Zpočátku vše vypadalo na dobrý počin. Dnes lze říct, že Mužátko předstihl dobu. Nyní jsou Jarmarky minulostí. To naštěstí restauracím Coloseum nehrozí. Naopak. Návštěvníků mají stále více. Letos očekávají v Coloseích téměř 1,4 milionu návštěvníků.

I tento úspěch podpořil myšlenku podnikavého Jana Mužátka otevřít další projekt - Pivovar Národní. „Nutno říci, že vaření piva pro nás není úplnou premiérou," sdělil. „Vždyť dlouhá léta jsme provozovali Pivovar U Bezoušků v Průhonicích. Protože teď zažíváme velkou oblibu minipivovarů, rozhodli jsme se průhonický pivovar přestěhovat přímo do centra Prahy - na Národní 8. Hned vedle Národního divadla," doplnil.

Vyhlášená svíčková na smetaně

Jan Mužátko řekl, že rád vaří, ale spíše jen svátečně. To pak ale dokáže u plotny stát hodiny. Jeho svíčková na smetaně je u přátel vyhlášená. Podnikatel si občas zahraje golf, rád si zaplave a dvakrát týdně hraje tenis. A po třiceti letech intenzivního kouření, poté, co měl zánět průdušek, si vloni v dubnu zapálil a típnul poslední cigaretu.

„Stalo se tak ze dne na den, zdraví mi to přikázalo. Jsem sice občas unavený, ale jsem rád, že jsem s kouřením praštil," dodal majitel sítě dvanácti restaurací Coloseum Jan Mužátko.

Má tři děti ve věku 7, 14 a 21 let. Nejstarší potomek, syn Jan, jde v tatínkových šlépějích - studuje odbornou školu gastronomickou Institut Paula Bocuse v Lyonu. Kdo ví, jednou bude třeba tatínkovi do jeho podnikání hodně mluvit. V každém případě má Jan Mužátko pro svou úspěšnou firmu budovanou celých dvacet let důstojného následovníka.

Čtěte také: Šéfkuchař Vokurka: V pralese mi bylo hrozně. Myslel, že to je můj konec!

Autor: Jiří Macek

15.1.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Vizualizace stanice metra D Nemocnice Krč

Dopravní podnik hledá partnera pro úpravy tváře okolí stanic metra D

Andrej Babiš
18

Babiš a Přibil dorazí před sněmovní komisi. Již příští úterý

AUTOMIX.CZ

10 dostupných aut, ve kterých budete vypadat bohatší, než ve skutečnosti jste

Ruku na srdce, každý z nás chce tu a tam vypadat před ostatními dobře – a dobře v tomto případě znamená „zámožně“. Samozřejmě jen málokterý movitý majetek poukazuje na stav konta tak, jako luxusní auto.

V Zoo Praha můžete ochutnat pochoutky z hmyzu. O víkendu se koná Den hmyzožravců

Praha - O tomto víkendu (22. a 23. července) si na své v Zoo Praha přijdou všichni milovníci netradičních pokrmů. Podávat se zde budou ty nejvybranější pochoutky z hmyzu. Na již tradičních Dnech hmyzožravců budou moci návštěvníci ochutnat třeba šváby na medu a další delikatesy a zároveň se dozví mnoho zajímavého o hmyzožravých zvířatech.

Nové lampy mají nejen levněji svítit, ale také hlídat ovzduší

Praha – Karlínské náměstí brzy dostane zcela nové osvětlení – městská společnost Operátor ICT nechá namontovat 87 „chytrých světel“. Svítila budou úspornější – a navíc lze sloupy doplnit rozmanitými čidly. Do začátku má jít hlavně o senzory měřící teplotu a kvalitu ovzduší; podle slov primátory Adriany Krnáčové (ANO) však lze monitorovat třeba i hluk nebo hustotu dopravy. Chodcům v případě nutnosti poslouží tísňové „tlačítko nouze“.

Řadovka v Montrealu: krása jednoduchosti

Dům, do kterého se dnes podíváme, je kousek od centra kanadského Montrealu. Nevybrali jsme ho proto, že by byl nějak zvláštní, úžasný, dokonalý. Naopak. Vybrali jsme ho proto, že celá rekonstrukce domu je komplexní, jednoduchá a funkční.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení