Vzpomínáte ještě na počátky v aquaparku?

Byla to krásná a tvořivá práce. Rok jsem cestoval po Německu a sbíral zkušenosti. Řídil jsem projektový tým architektů, zadával jsem jim k vypracování mou vizi a spoluutvářel celý projekt: Tady uděláme palác tobogánů, tady palác s vlnobitím, támhle fitness a zde například úžasný saunový svět.

Jak jste přišel na saunový svět?

Jsem milovník saun. Tehdy v České republice žádný saunový svět nebyl, ale v zahraničí jsem jich viděl mnoho. Byl to takový můj soukromý projekt, kterému jsem věřil a realita ukázala, že jsem udělal dobře. Rok se připravoval a projektoval. V lednu 2007 se pak začalo stavět a provoz byl zahájen v květnu 2008. S půlročním zpožděním se pak otvíral sousední hotel. Už jsme tedy čtyři roky v provozu.

Takže inovace probíhaly za pochodu a podle potřeb klientů?

Ano. Původní projekt byl koncepčně zastaralý. Byly tu jen vodní atrakce, chyběly wellnessové procedury, prostory pro odpočinek či relaxaci. Proto jsme vymýšleli novinky. Po čtyřech letech se třeba ukázalo, že je potřeba změnit poměr kosmetických místností vůči masážím, protože masáže jsou absolutně nejoblíbenější procedurou.

Masáže jsou výborná věc! Jaké druhy lze u vás navštívit?

Všechny. Od klasických až po čokoládové, medové, tibetské nebo aromatické, které jsou mimochodem nejoblíbenější. Velké pozornosti se také těší hamam, což je celotělový peeling. Ten buď provádí naši pracovníci, nebo si zákazníci pronajmou celou místnost s veškerými ingrediencemi a očišťují se navzájem. Z oblasti Spa-Wellness ještě vede rassoul, což je parní kabina, kde návštěvníci dostanou marocký jíl, jímž si potírají tělo.

A co třeba rehabilitační masáže? I takové u vás najdu?

Jistě, získali jsme veškeré licence na fyzioterapie. Máme smlouvu se čtyřmi zdravotními pojišťovnami, lékaře a fyzioterepeuty, kteří poskytují komplexní péči. Navíc k rehabilitaci nevyužíváme jen prostory na léčebné procedury, ale i bazény pro cvičení ve vodním prostředí.

Zahlédla jsem tu paní na vozíčku, takže předpokládám, že je celý areál bezbariérový…

Samozřejmě. Celý Aquapark i saunový svět má bezbariérový přístup, to byla podmínka při kolaudaci. Handicapovaní samozřejmě nemůžou využívat všechny atrakce jako tobogány, ale běžně mohou navštěvovat veškeré bazény, sauny a podobně. Postižení, kteří potřebují pomoc asistenta, mají možnost doprovodu v ceně vstupenky.

Rozhovor jsme začali ve fitness. Sem by možná vedly také moje první kroky při soukromé návštěvě. Mohla bych pak pokračovat třeba do sauny?

Určitě. Zákazníci fitness využívají kromě prostoru pro cvičení zejména saunový svět. V rámci produktů, jako je třeba roční permanentní karta, mají přístup do saunového světa neomezený. Ten je velkým lákadlem. Je největším v republice, má čtrnáct prohříváren. Dělí se na křídlo finských saun s teplotou od šedesáti do sto stupňů a křídlo římských lázní, kde jsou prohřívárny a parní kabiny od třiceti do šedesátipěti stupňů s větší vlhkostí. Pak máme venkovní zahradu s dalšími dvěma saunami, obrovský saunovací srub, kam se vejde až osmdesát lidí, zemní saunu, venkovní whirlpooly, ochlazovací bazény. V zimě mají zákazníci možnost ochladit se přímo ve sněhu.

Která ze saun je vaše nejoblíbenější?

Já mám rád teplé finské sauny a vždycky rád také navštívím saunový ceremoniál. Ten bývá pokaždé jiný. Někdy je takový klidný a meditační, jindy si zákazníci vyprávějí vtipy, baví se. Saunové ceremoniály jsou velmi příjemné zpestření saunování.

Možná takový ceremoniál někdy zkusím. A ráda bych otestovala i támhlety dva stroje (ukazuji na zařízení posilovny, které ještě neznám). K čemu slouží?

Před nedávnem jsme instalovali dva běžkařské trenažery na trénování soupaže. Žádné jiné fitness u nás tyto přístroje nemá. Chceme je proto propagovat především lyžařským oddílům. Pokud máte ráda kolektivní cvičení, přijďte si vyzkoušet zumbu, pilates, aerobic, thaibo nebo aquafitness. Je tu kompletní výběr, budete nadšená.

Pořádáte i další skupinové akce? Třeba nějaké soutěže?

Pořádáme třeba soutěže v silových disciplínách. Občas jsme partnery různých akcí, jako třeba maratonu v indoor cyclingu. A měli jsme i boxerskou exhibici.

Co když bych u vás chtěla relaxovat po práci? Lze v aquaparku strávit i příjemný večer?

Na léto máme novinku. Od středy do soboty děláme večery s muzikou a posezením u baru, uvnitř i venku. Zkoušíme to jako nový produkt a uvidíme, jestli se to chytne. Pro lidi, kteří vyhledávají klid a pohodu bych doporučil saunování při svíčkách. V saunovém světě vypneme všechna světla a jsou tam pouze svíčky a lucerničky což vytváří velmi příjemnou intimní atmosféru.

Tak to je velká romantika. A co nového máte o prázdninách pro děti?

Momentálně každý den připravujeme animační programy. Letos děláme léto se Spidermanem. Návštěvníci ho mohou potkat ve vodním světě, vyfotit se s ním, vykoupat se s ním. Pravidelně chystá náš tým i soutěže. Když to není Spiderman, tak je to vodnické odpoledne, čarodějnické odpoledne, legrace s balonkářem. Děti si tu vyhrají.

Bezpochyby. Možná bych ale o ně měla strach, aby se při hrátkách nezranili.

Máme zpracovaný plán pro bezpečný provoz, podle počtu návštěvníků je vždy stanoven minimální počet plavčíků, kteří musí dohlížet na svěřený úsek. Z důvodu zvýšení ostražitosti se plavčíci střídají a rotují. Celý prostor monitorujeme rozsáhlým kamerovým systémem. K dispozici jsou pak tři místnosti první pomoci kde mohou naši plavčíci, především medici a vodní záchranáři, poskytnou pomoc. To ale není rozhodně často potřeba.

Sledujete současné trendy v oblasti vodní zábavy a spa-wellness? Co teď letí ve světě?

Individuální přístup. Zákazníci chtějí balíčky na míru. Chtějí kombinovat procedury, aby jim to co nejvíce vyhovovalo. Pro děti jednoznačně vedou vodní atrakce tobogány. Trendové je spojení s různými pohádkovými postavami pro animace.

Kde čerpáte nápady?

Inspirace se bere z odborné literatury, časopisů. Jsme jako jediní v republice členy Evropské asociace aquaparků, takže navštěvujeme konference s odborníky z celé Evropy. Ne vše je však přenositelné na český trh. V Německu a Rakousku třeba většinou nejedou na komerční bázi, ale jsou dotováni. My vše financujeme ze soukromých peněz a na provoz si musíme vydělat. Musíme proto být dynamičtí. Každý projekt se okouká, proto třeba měníme po čtyřech letech designy, části saunového světa, realizujeme nové bary.

U bazénů je mimořádné teplo. V šatech se tu dlouho vydržet nedá. Udržujete takové teploty, i během mrazivých měsíců?

Jsme soustředěni na to, aby zde byla velmi teplá voda. Vyhříváme ji na 29.5 stupňů, ve whirlpoolech na 36. Teplota vzduchu je řádově okolo 32 stupňů. A držíme to celoročně. Měli jsme takto vytopeno, i když bylo mínus dvacet stupňů.

Sylvie Petráková