Zbytečně zapnutý televizor, rozsvícená světla v pokojích, kde nikdo není a stará lednice. K tomu se musí ještě připočíst každoroční, pro drtivou většinu Pražanů nepochopitelně vysoké, zvyšování cen elektrické energie a výsledek je na světě. Nároky stále stoupají a zvyšuje se počet spotřebičů.

Některým rodinám pak už zkrátka nezbývají peníze na placení elektřiny.

Je možné ušetřit i čtyři tisíce ročně

Zastavit stále zdražování ale není v silách jedince. Ten se na druhou stranu může pokusit ušetřit energii přímo v domácnosti. Právě s tím chce pomoci společnost Pražská energetika (PRE), která zahájila projekt Pražákovi šetří.

Společnost je připravena poskytovat svým zákazníkům kompletní informační servis ohledně úspory. „Tentokrát se ale nemusíme opírat o výsledky z laboratoří a výzkumů, ale o výsledky z průzkumu přímo v běžných pražských domácnostech,“ vysvětlil mluvčí PRE Petr Holubec. Ročně je možné ušetřit na energii v jedné domácnosti více než čtyři tisíce korun.

Pomůže vypnout počítač a zbytečně nesvítit

Společnost nejprve měřila hned ve sto domácnostech. Poté se zaměřila na šest konkrétních rodin, které podrobila doslova energetickému auditu. „Nejprve jsme všem změřili spotřebu před zahájením projektu, podruhé pak po jeho ukončení. Rozdíly byly veliké. Přitom rodiny své spotřebiče stále plnohodnotně využívaly,“ sdělila Lucie Badová, vedoucí marketingu prodeje PRE.

Důležité je například zhasínání světel, používání úsporných žárovek, dobré je také nenechávat počítač zbytečně v úsporném režimu a stejně tak i televizor v režimu stand by. Hodně je možné ušetřit také využitím prodlužovacího kabelu s více zásuvkami a vypínačem, kterým je možné vypnout všechny zapojené spotřebiče.

Tříčlenná rodina ušetří skoro pět tisíc

„Hodně nám pomohla výměna mrazáku, ale také například to, že jsme nenechávali počítač a televizi v režimu stand by,“ řekla Jana Muchová, která žije v domácnosti se dvěma dětmi a ročně se jí podaří uspořit 4895 korun. Její rodina je jednou z šesti sledovaných. Musela sice na začátku vložit asi 20 tisíc korun, návratnost je ale asi do pěti let. Úspory Muchových jsou ročně 26 procent oproti normálu. Jinak se rodinám podařilo ušetřit od 13 do 31 procent.

Některé rodiny ale nemají ani na základní vklad na nákup úsporných spotřebičů. I oni ale mohou ušetřit. I proto PRE poskytuje bezplatné poradenství pro své zákazníky.

Nejefektivnější úsporná opatření:

• výměna starších spotřebičů – chladničky, mrazničky, pračky nebo bojleru
• eliminace stand-by u počítačových sestav (svedením všech přívodních kabelů do jedné multi-zásuvkové prodlužovací šňůry opatřené vypínačem)
• výměna klasických žárovek za úsporné zářivky
• odstranění halogenových lampiček
• výměna monitoru CRT za LCD
• výměna stolního počítače za notebook