"Úprava ceny vody odpovídá pouze inflačnímu nárůstu provozních nákladů a nájemného placeného hlavnímu městu," uvedl Mrázek.

Lidé tak v příštím roce zaplatí celkově o 24 haléřů víc než letos. Na vodném to bude nově 46,43 korun za metr krychlový a na stočném 38,99 korun. Cena vody tak klesne o 32 haléře, naopak cena stočného vzroste o 56 haléřů.

Čtěte také: Central Group letos prodá 1250 bytů, meziročně o čtvrtinu více

Vedení Prahy původně zamýšlelo zdražit až o 2,97 procenta, což by znamenalo, že by Pražané platili za metr krychlový 87,71 korun. K tomu město nakonec nepřistoupilo. Podle informací se proti zdražení postavili zástupci ANO a ČSSD, kterým mělo vadit, že se voda letos již jednou zdražovala, a to od 1. dubna. Materiál předkládala radní Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice).

Vodu v Praze distribuuje PVK, která si pronajímá vodovodní infrastrukturu od PVS. Vlastníkem PVK je francouzská firma Veolia. Z tržeb zhruba pěti miliard korun ročně se Praze za pronájem vracejí zhruba dvě miliardy korun. PVK stoupl loni čistý zisk o 6,6 procenta na 532 milionů korun. Obrat firmy se zvýšil o více než šest procent na 6,24 miliardy Kč. Společnost uvedla, že celý zisk vyplatí jedinému akcionáři, tedy Veolii.