Nejhůře se mají lidé v Bruntále, Karviné a Hodoníně. Jejich kupní síla je hluboko pod celostátním průměrem. A ještě hůře jsou na tom na vesnicích. Naopak mnout ruce si mohou obyvatelé Prahy, jejich životní standard je o třetinu vyšší než ve zbytku republiky.

Alespoň s tímto závěrem přišla studie renomované společností INCOMA GfK s názvem „Kupní síla v okresech a obcích ČR 2009“.

Praha podle studie převyšuje republikový průměr o 31 procent. Dobře se žije i v jejím okolí. Zatímco například obyvatel Říčan má na rok 7 799 EUR, tedy něco přes 198 tisíc korun, obyvatel Karviné si musí vystačit jen se 135 tisíci. „Zatím mám práci, tak to jde, ale mám spoustu kamarádů a známých, kteří o práci v poslední době přišli,“ říká Stanislav Slajer ze zmiňované Karviné.

Nikoho snad nepřekvapí, že města s nejnižší životní úrovní v současnosti sužuje vysoká míra nezaměstnanosti. Ve zmiňované Karviné přesahuje hranici čtrnácti procent, v Bruntále a Hodoníně, které trojici nejhorších okresů v Česku uzavírají, nezaměstnanost převyšuje třináct procent.

Nejhorší situace je na venkově

Ještě horší je podle studie GfK situace na venkově. Životní úroveň je tam často o třicet procent nižší, než je celostátní průměr a o šedesát procent nižší než třeba u obyvatel Prahy.

Kupní síla - mapa