Vodní hospodářství v Praze provázejí složité smluvní vztahy, o jejichž nevýhodnosti se diskutuje řadu let. Sítě provozuje firma Pražské vodovody a kanalizace (PVK), kterou v 90. letech od státu koupila francouzská Veolia.

Opozice obvinila koalici z nečinnosti 

Vodovodní síť má na základě dodatku z roku 2013 pronajatou do roku 2028. Diskusi na čtvrteční schůzi vyvolala petice, ve které obyvatelé vyzvali k nezdražování vodného a stočného a dožadovali se narovnání smluvních vztahů s Veolií.

Členové KSČM, TOP 09 a piráti v následné debatě obvinili koalici z nečinnosti a ze zatajování informací zastupitelům. Rada složená z ANO, ČSSD a Trojkoalice podle nich nechává soukromou firmu neúměrně vydělávat na poplatcích za vodu, které platí Pražané.

Praha by mohla majetkově vstoupit do PVK 

O nutnosti revize smluv s Veolií mluví vedení Prahy v čele s ANO od začátku působení na magistrátu. Koalice už dřív zpochybnila platnost smluv, obrátila se na Evropskou komisi (EK), zmiňovala dokonce žalobu.

„Jsem naprosto přesvědčena, že kdybychom to dali k soudu, vyhrajeme stoprocentně. Není to ale jednoduché a trvá to dlouho," řekla ve čtvrtek radní Jana Plamínková (Trojkoalice/STAN). Naposledy z magistrátu zazněla informace o tom, že by Praha mohla majetkově vstoupit do PVK.

Cena vody se letos nebude zvyšovat 

„Dohodli jsme se, že v poločase přistoupíme k revizi smluv," uvedl dnes Procházka. „Byla stanovena pracovní skupina ze členů rady, nejpozději v únoru na zastupitelstvu budeme mít rámec, jak by se mohly změnit podmínky a vylepšit pozice Prahy," doplnil.

Debatuje se prý o výši nájemného, délce trvání smlouvy i částkách směřujících do obnovy vodohospodářské infrastruktury. Procházka zopakoval, že se cena vody letos zvyšovat nebude. Pražané platí 85,42 Kč za metr krychlový.

PVK ročně utrží pět miliard 

Radní Plamínková uvedla, že Veolia ročně na smlouvě s Prahou vydělá téměř 600 milionů korun, podle posudků by přitom zisk měl činit 110 až 130 milionů korun. PVK před časem navrhla, že bude městu platit o 180 milionů víc, město to ale odmítlo s tím, že chce o 300 až 350 milionů víc, než činí stávající nájemné.

PVK ročně utrží pět miliard korun, Praze za pronájem vrací asi dvě miliardy korun a další částky vkládá do oprav sítí. Francouzská firma v minulosti za ovládnutí PVK zaplatila sedm miliard korun, většina peněz se podle vedení PVK rozpustila ve státním rozpočtu.

Čtěte také: Cena vody se letos v Praze už nezvýší, chybí politická vůle