Pro rok 2017 se na tyto granty rozdělí 13 milionů. Peníze mohou jít například na práci s dětmi, pomoc obětem trestné činnosti, práci s vězni jako prevence proti recidivě nebo zkoumání nových hrozeb, jako je kriminalita ve virtuálním prostředí nebo předcházení extremismu.

Peníze na prevenci kriminality rozděluji i ministerstvo vnitra 

Letos město podpořilo například poradnu pro oběti trestných činů, propagační předměty policie nebo projekty zaměřené na volnočasové aktivity mládeže jednotlivých městských částí. Peníze na prevenci kriminality rozděluje také ministerstvo vnitra, na projekty městských částí rozdělilo v posledních letech statisíce korun.

Podle koncepce je podíl Prahy na celkové kriminalitě země dlouhodobě kolem 25 procent. Podle analýzy pocitu bezpečí, kterou si metropole nechává pravidelně zpracovat, se více než polovina Pražanů cítí ohrožena kapesními krádežemi nebo vloupáním do jejich domu, bytu či sklepa. Více lidí než před pěti lety se bojí násilné nebo sexuální trestné činnosti, naopak výrazně klesl strach z extremismu. V průzkumu odpovídalo 1000 obyvatel metropole.

Čtěte také: Praha 13 bude příští rok hospodařit s 724 miliony korun