„Rozpočet je strukturován obdobně jako loni. Je to dáno tím, že rozpočet Prahy byl schválen prakticky ve stejné podobě, a to včetně příspěvku na obyvatele. Proto značná část našeho rozpočtu zůstala identická s loňským rozpočtem," řekl starosta Petr Štěpánek (Trojkoalice). Proti loňsku se rozpočet například liší ve školství, konkrétně ve výši příspěvku na žáka.

Běžné výdaje by měly dosáhnout zhruba 650 milionů korun, o dva miliony více než letos. Nejvyšší částku odčerpá provoz radnice a městské části. Na státní správu a územní samosprávu půjde zhruba 289 milionů korun, dalších 116 milionů půjde na školství a vzdělávání a 84 milionů na zeleň a ochranu prostředí. Radnice rovněž vytvoří neinvestiční rezervu asi 15,8 milionu.

Radnice bude investovat do oprav chodníků 

V oblasti investic má jít nejvíce peněz do školství, sportu a sociální oblasti a zdravotnictví. Obnova přírodního koupaliště na Lhotce má stát asi 50 milionů korun.

„Nejvyšší částkou v této oblasti je pak právě rekonstrukce koupaliště Lhotka," řekl Štěpánek. V dopravě bude radnice investovat například do oprav chodníků a rozšíření jejich bezbariérovosti. V rámci výdajů na životního prostředí chce opravit zelené plochy či retenční nádrž.

Bývalý starosta kritizoval nízké výdaje na zeleň

Návrh rozpočtu kritizovala opozice. „Tak jsem nějak doufal, že letos vás pochválím, ale to se stát nemůže. Rozpočet je zase jen udržovací chátrání městské části," řekl zastupitel Jan Petr (TOP 09). Podle něj je zanedbána například péče o zeleň. Zastupitel Michal Hroza (TOP 09) zase kritizoval strukturu výdajů v oblasti kultury.

„Nevidím žádnou vizi, co chcete dělat. Je to opravdu jen údržba," řekl bývalý místostarosta Jiří Bodenlos (ČSSD). Kritizoval nízké výdaje na zeleň a vyšší na dárky nebo PR. "To by vám šlo dobře, ale u věcí, které by rozvíjely městskou část, tam vám to pokulhává," řekl.

Radnice upravuje rozpočet během roku

Patrik Šebesta (TOP 09) kritizoval částku plánovanou na bezpečnost, která je podle něj nízká. Společně s Bodenlosem navrhl, aby rada návrh rozpočtu z programu stáhla a předělala. S výtkami Štěpánek nesouhlasil a stažení rozpočtu odmítl.

Letos po úpravě rozpočtu hospodaří městská část s příjmy 771,8 milionu korun a výdaji 1,1 miliardy korun. Radnice upravuje rozpočet v průběhu roku podle aktuálního vývoje hospodaření.

Čtěte také: Praha 6 schválila rozpočet, schodek pokryje z úspor