Letos po úpravě rozpočtu hospodaří městská část s příjmy 771,8 milionu korun a výdaji 1,1 miliardy korun. Radnice upravuje rozpočet v průběhu roku podle aktuálního vývoje hospodaření.

Radnice proinvestovala skoro pět procent

Oblast příjmů naplnila radnice na 45,63 procenta z částky plánované na celý rok 2016. V oblasti výdajů pak pak Praha 4 vyčerpala zhruba 31,34 procenta schválené sumy. Z nich většinu tvoří běžné výdaje.

Naopak v prvním pololetí měla nízké čerpání investic. Radnice proinvestovala pouhá 4,48 procenta z původně uvažované částky v upraveném rozpočtu, a vydala tak 14,3 milionu korun. Podle dokumentu, který projednali zastupitelé, radnice investovala peníze zejména do bydlení a školství.

Opoziční zastupitelé kritizují míru investic 

Opozici vadila zejména právě nízká míra investic. „Je přesně vidět, že městská část není schopna realizovat jakoukoliv investiční činnost. Nic neděláte a jen hledáte odpovědi, proč něco nejde," řekl zastupitel Jan Petr (TOP 09).

Petr kritizoval také nízké čerpání běžných výdajů v některých oblastech, například zdravotnictví či péči o zeleň. Jeho spolustraník Filip Vácha materiál označil za „děsné vysvědčení" práce radních. Petr Horálek (ČSSD) jako chybu vnímá, že materiál neprojednal finanční výbor radnice.

Radnice některé investice uskuteční 

Místostarosta Zdeněk Kovářík (ODS) připustil, že některé investiční akce radnice letos už nestihne. Na vině jsou podle něj mimo jiné komplikované úřední postupy. Řadu investic prý ale Praha 4 do konce roku uskuteční.

Podle Kováříka nebude na konci roku radnice na 100 procentech utracených plánovaných investic, reálné ale podle něj je, že vyčerpá kolem 60 procent v rozpočtu vyčleněné částky.

Čtěte také: Praha 4 udělila čestná občanství Zagorové a Žáčkovi