Dosavadnímu nájemci, společnosti Archetyp, uplynula nájemní smlouva na konci loňského roku. Městská část proto vypsala soutěž, ze které jako vítěz vyšla firma World Production.

Trhy bude nově pořádat firma zřizovaná radou 

Rada však ve středu výběr tohoto nového provozovatele od letošního roku zrušila. Místní občané i opozice totiž výběr firmy kritizovali, petici podepsalo 5000 lidí. Petici občanů v úterý projedná na mimořádném jednání zastupitelstvo.

Rada ve středu schválila, že bude trhy pořádat jí zřizovaná firma. „Praxe z jiných městských částí ukazuje, že tento model vede ke snížení kvality trhu a neúměrně nákladnému provozu," uvedl v tiskové zprávě zastupitel Ondřej Rut z uskupení Žižkov (nejen) sobě .

Trhy na náměstí doposud pořádalo sdružení 

Podle mluvčí Prahy 3 Michaely Luňáčkové je takové řešení legitimní. „Odmítáme jít navrženou cestou prodloužení smlouvy dosavadnímu provozovateli, protože to je ta nejméně transparentní a férová cesta," řekla na dotaz. Vyhlášení nového výběrového řízení by podle ní znamenalo, že trhy nebudou několik měsíců.

Trhy na náměstí Jiřího z Poděbrad dosud pořádalo sdružení Archetyp, které organizuje také trhy na náplavce. Radnice deklarovala, že jí pořádané trhy by mohly začít už v únoru, záležet ale bude také na počasí.

Čtěte také: Trhy na náměstí Jiřího z Poděbrad bude provozovat radnice