Největší novodobá změna pro podnikatele – povinné účtenky – je těsně před startem. A nervozita roste.

Poté, co se politici i někteří odborníci nemohli shodnout, zda se i na spropitné bude dávat účtenka, nebo ne, přišlo další překvapení.
Ministr financí Andrej Babiš (ANO) včera upřesnil, koho se týká prosincový začátek evidence tržeb.

Stále platí, že jako první začnou restaurace, hotely, bary a ubytovací služby.

Babiš ale zároveň konstatoval, že povinné účtenky se nebudou týkat stánkového prodeje občerstvení, a to v případě, že „nemá zázemí pro hosty". Tedy židle, stoly, toalety atd. Typicky jde o stánky na hudebních festivalech. Takoví prodejci začnou dávat povinné účtenky až od března 2018, ve stejnou dobu tato povinnost dopadne i na farmářské trhy.

Takový „odklad" ocenili zástupci podnikatelů. „Jsme rádi, že ministerstvo financí vyslyšelo náš požadavek 
a nalezlo řešení umožňující, aby se EET v první fázi netýkalo například vánočních trhů, protože by to ohrozilo klidný průběh letošního adventu," reagoval prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý.

Opoziční politici naopak šéfa státní kasy viní z vytváření chaosu. „Tipneme si, kolik bude nakonec výjimek z EET? Nikdo neví, máme tu totiž další novinku. EET se prý v první fázi nebude týkat stánkového prodeje. Za 14 dní se asi můžeme těšit na další a další změny, na které se ve finále nemůže nikdo nachystat. Z podnikatelů si někdo ve vládě dělá nepatřičnou legraci. Zrušme celý ten nesmysl, dokud je čas," čílila se včera 1. místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

NIKOHO NEBUDEME 
PRONÁSLEDOVAT

Ministr financí ale projekt hájí. „Česko je poslední ze zemí visegrádské čtyřky, která ještě nemá EET," řekl Babiš. „Finanční správa nebude nikoho pronásledovat. Bude benevolentní," slíbil Andrej Babiš.

I někteří lidé „z branže" by si ale přáli jednoznačnější výklad. Jak třeba podotýká Michal Wantulok ze společnosti Dotykačka, problematický může být i zmíněný stánkový prodej. „Jakákoli zpřesnění vítáme. I přes toto vymezení však u některých provozoven možná bude problematické určit, kdo kam spadá. Příkladem mohou být fastfoodové řetězce v obchodních centrech, kde jednotlivé provozovny mají povahu stánku a židle a stoly náleží obchodnímu centru," upozorňuje na konkrétním příkladu.

Ministerstvo financí začne od čtvrtka vydávat podnikatelům autorizační údaje k elektronické evidenci tržeb (EET). Podnikatelé si je budou moci vyzvednout elektronicky přes Daňový portál a datovou schránku nebo osobně na jakémkoliv finančním úřadu.

Jak to funguje? Až podnikatel dostane „své číslo", přihlásí se do webové aplikace Elektronická evidence tržeb. Napíše údaje o provozovnách a pak může v dané aplikaci získat takzvaný digitální certifikát. Ten je potřeba nainstalovat do zařízení, jehož prostřednictvím bude podnikatel evidovat tržby. Může to být chytrý telefon, tablet, počítač či pokladna s internetovým připojením. A samozřejmě je nutné mít aspoň malou kapesní tiskárnu, aby bylo možné účtenku vytisknout. Stát jako „kompenzaci" nabídne podnikatelům jednorázovou slevu na dani ve výši pěti tisíc korun.

Ve stejnou dobu, kdy odstartuje EET, tedy od prosince, klesne sazba DPH u stravovacích služeb a nealkoholických nápojů z 21 na 15 procent. Andrej Babiš včera uvedl, že zkusí znovu koalici navrhnout snížení DPH pro točené pivo.

Některé otázky a odpovědi k EET
Důležité termíny:
1. září 2016 – zahájení přidělování autorizačních údajů
1. listopadu 2016 – testovací provoz pro podnikatele
1. prosince 2016 – do EET se zapojí ubytovací služby, restaurace, hostince, bary
1. března 2017 – do EET se zapojí velkoobchody a maloobchody
1. března 2018 – do EET se zapojí ostatní činnosti (svobodná povolání, doprava, zemědělství)
1. května 2018 – do EET se zapojí vybraná řemesla a výrobní činnosti

Jak to bude s tuzérem v hospodách?
Spropitné bude předmětem evidence pouze tehdy, když bude plynout podnikateli. Spropitné pro personál nebude EET podléhat.

Co když prodávám přebytky ze zahrádky?
Evidenci nebudou podléhat nepodnikatelské příjmy, tedy i prodeje přebytků ze zahrádek.

Co když něco jen tak prodám?
EET se nevztahuje na ojedinělé příjmy, tedy výjimečné příjmy v hotovosti nebo příjmy výjimečné svým charakterem, například za ojedinělý prodej vyřazeného majetku.

Budou účtenky ve školních jídelnách?
Školní jídelny provozované příspěvkovou organizací mají režim veřejnoprávní instituce, jsou tedy z evidence vyloučeny. Pokud půjde o školní jídelnu soukromé školy, nebude evidovat stravování žáků a zaměstnanců, bude však evidovat tržby od třetích osob.

Zdroj: Deník, ČTK, MF