Potvrzují to nová data o počtu nových živnostníků. Za první pololetí letošního roku se u nás zaregistrovalo 34 tisíc nových podnikatelů – živnostníků. Proti tomu 25 tisíc živností zaniklo. V souhrnu je to meziroční pokles o čtyři procenta. „Podnikání na živnostenský list v ČR stagnuje," konstatuje analytička společnosti Bisnode Petra Štěpánová.

Taková data netěší ani předsedu Asociace malých a středních podnikatelů a živnostníků ČR Karla Havlíčka. „Data o poklesu živností většinou evidujeme až ke konci roku, pokud se objevují už v údajích za polovinu roku, tak to není nic pozitivního," podotýká Havlíček.

V Česku je nyní 2,06 milionu živnostníků, z nichž jen 48 procent vyvíjí nějakou činnost. Konec živnostenství je však doprovázen nárůstem počtu právnických osob – hlavně společností s ručením omezeným (s. r. o.). Jestliže u nás v roce 2009 existovalo 304 tisíc právnických osob, loni už to bylo asi 418 tisíc. Možnost založit si od roku 2014 „eseróčko" s kapitálem 1 Kč (dříve 200 tisíc) evidentně zabrala.

Růst „vedlejšáků"

Jak ale upozorňuje Karel Havlíček, ve statistice by nás měl zneklidňovat spíše fakt, že reálně klesá počet „stoprocentních" živnostníků. Tedy lidí, kteří mají živnost jako hlavní a nikoliv vedlejší činnost. „Ještě před sedmi lety bylo 70 procent živnostníků na hlavní činnost a 30 procent byly vedlejšáky. Deska je poměr hlavních proti vedlejším činnostem 55 proti 45 procentům," říká Havlíček. „To můžete vysvětlovat jen dvěma způsoby. Živnostníci mají málo práce, a tak s hlavní činností končí. Nebo naopak zaměstnancům nestačí příjem z práce, a proto si musejí přivydělávat vedlejší činností. Ani jedno není ideální," popisuje Havlíček s tím, že Asociace malých a středních podnikatelů v příštím roce spustí kampaň na podporu podnikání hlavně na venkově.

Dílčí úlevu od papírování pro živnostníky chystá i vláda. Ta by měla zítra rozhodnout o úpravě záloh pojistného na nemocenské a důchodové pojištění. Od ledna 2018 by měly být splatné v měsíci, na který se platí. „Dosavadní úprava splatnosti způsobovala, že v případech neúmyslné opožděné platby zanikla účast na nemocenském bez předchozího upozornění, a proto se nově umožňuje dodatečné zaplacení za předchozí měsíc," uvádí důvodová zpráva. Nově má být stanoven i měsíční vyměřovací základ pro výši záloh na pojistné na důchodové pojištění.