VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Odbornice na marmelády: Bez závisti a nepřátel nejde vynikat

Praha /ROZHOVOR/ - Majitelka rodinné manufaktury na výrobu marmelád bez chemie Naše dobroty a vítězka mezinárodní soutěže The World's Original Marmalade Awards Blanka Milfaitová přijede do Prahy. O víkendu zavítá do trojské botanické zahrady, kde uvaří dýňovou marmeládu na Podzimním jarmarku.

10.10.2015
SDÍLEJ:

Výrobkyně marmelád Blanka Milfaitová čeká aktuálně druhou dceru.Foto: archiv Blanky Milfaitové

Napadlo vás někdy, že budete mít takový úspěch?

Nenapadlo, nehledala jsem ho a po třech letech s úspěchem za krkem si dovedu dobře představit další roky 
v klidu a bez úspěchu. Neděláme marmeládu pro úspěch, ale protože nás to krutě baví (smích). To je jeden z důvodů, proč se už žádných soutěží neúčastníme a nominace nepřijímáme.

Vzpomenete si na svoji první marmeládu?

Broskvová s mátou, přebytek ze zahrady, vyrobeno a vše prodáno v jednom dni. Nechápala jsem, co se to stalo. No a pak už to jelo samospádem…

Proč jste si vybrala za svoje bydliště podle vás to nejzapadlejší místo v republice?

Nejčistší, nejdivočejší, daleko od lidí, s duchem místa, který je tak hmatatelný, že ho můžete dnes a denně někde po vsi potkat a pozdravit. Být v obci sama jedinou bydlící, to je nádherný pocit. Pohoří na Šumavě není jen místo na slatích u hranic, není to jen opuštěná obec, je to styl života.

Čím vás to tam inspiruje?

Klidem. Černou tmou. Divokými bouřkami. Zvěří na zápraží. Nutností vyjít sám se sebou.

Je těžké se prosadit jako podnikatelka?

Ne. Pokud jeden není líný jako veš, má nápad, bystrou hlavu a ruce, co chtějí makat, pak je to v podstatě jednoduché. Záleží na oboru, samozřejmě. Vyrábět potraviny a bojovat s úřady, která mnohdy pouze šikanují, je samozřejmě náročnější, ale i to jde. Já říkám, že kdokoliv může cokoliv, sny se nemají jen snít.

Překvapilo vás některé jednání lidí při vašem podnikání?

Závist. Podlost a zlodějina. Kdosi kdysi řekl a byl hodně úspěšný a hodně bohatý, že 
v dnešním světě bez závisti a nepřátel nejde vynikat. Je to stoprocentní pravda. Když jsem byla „slečnou nikdo", neznala jsem závist a neměla jednoho nepřítele.

Proč prodáváte výrobky jenom 
z jednoho místa?

Procestovala jsem desítky zemí, viděla stovky farem, výrobců, poznala jejich manufaktury, obchody, motivaci i smysl toho všeho, co dělají, co děláme. Kdesi uprostřed těch cest jsem pochopila, že chci, aby se mnou vyráběná potravina prodávala tam, kde se vyrobí a těmi, kdo ji vyrobí. Je to ideální, my umíme nejlépe popsat proces vzniku, důvody i způsoby a naši klienti nechtějí jen bezejmenný produkt bez příběhu z regálu. My ji vyrobili, my ji podepsali, my ji prodali. Je na ní naše jméno.

Z jakého ovoce se marmeláda dělá nejlépe?

Z nejlepšího. Nejčerstvějšího, nejzralejšího a nejchutnějšího.

Co byste poradila čtenářům, jak začít s marmeládou?

Nešetřit na ovoci, musí být stoprocentní, vyprdnout se na gelfixy a jiné želírovací cukry, použít jen přírodní pektin, který je součást ovoce, a nad rady z internetu upřednostnit rady babiček. Nebo si koupit Příběh opravdové vášně, kde je o vaření marmelád 330 stránek.

Teď na podzim je ideální doba pro marmelády?

Vaříme celoročně, protože pořád dozrává nějaké ovoce. Podzimní doba přeje hruškám, šípkům, švestkám takzvaným scvrklím prdelím, co je přešel mráz a jsou nejlepší na povidla, pak jablka, dýně a tak dále. Jen dovaříme, přesouváme se co rok na Sicílii na celou zimu. Je sezona citrusů a vaříme z našich plantáží citronů, pomerančů, mandarinek, grepů a cedrátů. A tak pořád dokola. A za nejlepším ovocem jezdíme po celém světě, hledáme nové druhy i chutě.

Proč dáváte do nich i alkohol, je to oblíbené?

Přináší vůni, aroma. Umí zvýraznit chuť a snoubí se s mnoha druhy ovoce, a následně s chutěmi jídel, ke kterým marmeládu vařím. Je to jako s bylinkami, kořením nebo medy, hledat drobné chuťové polohy našich marmelád mě baví.

Na kterou marmeládu jste pyšná?

Měla bych vyjmenovat všechny oceněné ze všech soutěží? Ale kdepak, na všechny jsem asi pyšná stejně, nemáme neoblíbené a jíme všechny pořád. Ale je pravda, že titul Nejlepší marmeláda na světě má čistá citronová z roku 2013. Jen jedna moje, jen jedna v Čechách a už ho jiná mít nemůže, přestal se přede dvěma lety udělovat. Na tu mám milé vzpomínky, změnila mi život.

Co budete dělat na jarmarku 
v botanické zahradě?

Vařit z dýní, prodávat marmelády z šumavské manufaktury, také moji knihu, setkám se s fanoušky. Moc se těším, je to letos moje jediná akce v Česku, protože do jara jsem byla na Sicílii, před týdnem na světové výstavě EXPO a za pár týdnů vyjíždím na další expedici.

Které ocenění vás nejvíce těší?

Když si moje dvouletá Eliška sedne u snídaně k marmeládě a celou ji zbaští. Jen tak.

Jaké je to dodávat i na stůl anglické královny?

Imaginární. Je to informace, je to možná dobré pro marketing, je to prestiž, ale více mě dojme, když si rodinka s malými dětmi objednává naše marmelády už roky opakovaně, když na ně v manufaktuře stojí hodinové fronty. Klient jako klient, nikdo nemá chlupatější jazýček.

Není vaše podnikání už příliš velké?

Ba naopak, zmenšila jsem ho na nejmenší možnou míru, velké zakázky neberu, zavřela jsem obchody po světě, přestala jsem jezdit po různých trzích, neprodávám přes obchody a eshopy a neznám konkurenční boj. Máme vlastní svět, vyrábíme jen tolik, kolik můžeme, prodáváme, když můžeme a soustředíme se na absolutní kvalitu, ne množství.

Jak vypadá váš pracovní týden?

Jsem v pátém měsíci s druhou dcerou, je to trochu limitující, ale od sedmi do půlnoci se pracuje. Denně. Nemáme svátky ani dovolené. Do toho výchova dvouleté slečny, starost o domácnost, novináři, za sebou máme půlroční Expo, starost o dům na Pohoří a kavárnu na Šumavě, plánování nové expedice, běžecké tréninky, minulý týden jsme vařili v Tanzanii na Zanzibaru, za týden to bude Dalmácie a pak Slovensko. Od prosince dalších 17 lokalit po celém světě. Máme trochu rozlítaný režim, je to náročnější, ale díky lidem okolo mě je to téměř hračka (smích). U nás v manufaktuře se nechodí nikdy spát ten samý den, kdy se vstává…

Máte před sebou ještě nějaké cíle?

Odjíždím na druhou expedici, mám rozepsanou druhou knihu o životě i marmeládách, čekají mě ještě dvě další expedice, ale že by to byly cíle? Asi ne, je to cesta. Ne cíl. Tím je asi moje rodina a její život v tom zapomenutém koutě naší země, v Pohoří na Šumavě bez telefonu, internetu a honěním se za čímkoli.

Máte čas i na nějaké koníčky?

Moje práce i rodina, to je jeden obří koníček. Máme to štěstí, že jsme pořád všichni spolu, projeli jsme na padesát zemí, roční expedicí v kuse, pracujeme i odpočíváme pohromadě, baví nás stejné věci i sporty a… za nic na světě bych neměnila.

Kdyby vám někdo znovu nabídl rozjet manufakturu od začátku, šla byste do toho znovu, či jinak?

Nesoutěžila bych. Abych nepoznala onu závist a malost lidí i blízkých okolo.

Autor: Pavla Janoušková Mgr.

10.10.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Rekonstrukce tramvajové trati. Ilustrační foto.

Údržba trati pro tramvaje ovlivní i provoz autobusů

Tatra 613 ze služeb KGB.
AUTOMIX.CZ
23

Na prodej je Tatra 613 s mrazivou minulostí. Sloužila u KGB

Odborník: Praze pomůže, když zakročí proti vozům bez filtrů

Praha - Kromě nízkoemisní zóny by pražskému ovzduší pomohlo zejména zakročení proti autům, která mají odstraněný povinný filtr pevných částic. To tvrdí dopravní odborník Vratislav Filler ze sdružení Auto*Mat.

Praha 12 neschválila rozpočet se schodkem 162 milionů korun

Praha - Městská část Praha 12 stále nemá schválený rozpočet pro letošní rok. Zastupitelstvo městské části v úterý nepřijalo návrh, podle něhož měly výdaje dosáhnout 434 milionů korun a příjmy 272 milionů. V úterý to sdělila Eva Burianová z radnice. Praha 12 je poslední městskou částí, která dosud hospodaří v rozpočtovém provizoriu bez schváleného rozpočtu.

Praha letos rozdělí 18 milionů korun na výměnu vytápění

Praha - Hlavní město letos rozdělí 18 milionů korun na výměnu vytápění z programu Čistá energie. Na jeden byt bude nově až 70 tisíc korun, dosud to bylo 25 tisíc korun. Na tiskové konferenci po jednání rady to řekla radní pro životní prostředí Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice).

Letečtí záchranáři v Praze a středu Čech řešili loni 550 případů

Praha - Letečtí záchranáři v Praze a Středočeském kraji řešili loni 550 případů. Většinou vrtulník přepravoval pacienty z kraje do nemocnic v hlavním městě, řekl vedoucí lékař operačního střediska pražských záchranářů Ondřej Franěk. Letecká záchranná služba působí v Praze od roku 1987, zajišťuje ji Letecká služba Policie ČR.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies