Odbory trvají na tom, aby se tarify zvýšily všem už od listopadu, a to o 15 procent učitelům a o deset procent ostatním.

Představitelé koaličních stran se chystají dnes večer jednat o podobě státní pokladny na příští rok, tedy i o růstu výdělků. Ministr financí Ivan Pilný (ANO) před několika dny řekl, že požadavky na růst platů převyšují možnosti rozpočtu a vláda bude muset rozhodnout, komu přidá. Odboráři jsou připraveni k protestním akcím, pokud by jim kabinet nevyhověl. Učitelské odbory i další svazy zvažují stávkovou pohotovost.

Návrh nařízení o růstu tarifů připravilo ministerstvo práce. Předpis se od roku 2007 novelizoval už čtrnáctkrát. Naposledy se tarify zvedly letos od července, a to třeba lidem s nízkými výdělky. Pracovníkům sociálních služeb se zvýšil základ o 23 procent a nepedagogům, technickým a administrativním silám či pracovníkům v kultuře podle profesí o 5,1 a 9,4 procenta. Učitelům rostl výdělek naposledy loni v září a ostatním minulý rok v listopadu.

Ilustrační foto
Recept na nedostatek sester: Udělat škatulata v nemocnicích

Ministerstvo práce propočítávalo už řadu modelů mezi čtyřmi až 15 procenty. Podle variant většinou těm, kteří dostali přidáno letos v pololetí, měly tarify růst až od ledna. Odbory s tím nesouhlasí a žádají přidání pro všechny už od listopadu. Jejich variantu - 15 procent pro učitele a deset procent pro ostatní - navrhované vládní nařízení neobsahuje.

"Je to živý materiál, o kterém se jedná a který se může měnit. Je to jen nosič, aby se věc mohla zařadit na jednání vlády," řekl ČTK předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula.

První varianta v navrhovaném nařízení popisuje růst tarifů o čtyři procenta od listopadu u učitelů a úředníků samospráv, od ledna u lékařů, sester a ostatních pracovníků veřejného sektoru. Od listopadu by se také zrušila tabulka pro posudkové lékaře. Základ by se jim tak zvýšil o 19 až 36 procent. Od ledna by se sloučily ještě dvě tabulky. Od ledna by tedy místo nynějších šesti zůstaly čtyři. Podle ministerstva práce by se tak systém odměňování zjednodušil.

Aplikace "Co dělat, když..."
Aplikace eGovernmentu: "Co dělat když" má pomoci s orientací

Podle druhé varianty by od listopadu tarif učitelům rostl o 12 procent a úředníkům samospráv o sedm procent, od ledna by se pak zvedl o sedm procent základ i sestrám, lékařům a ostatním pracovníkům veřejného sektoru. Třetí propočítávanou možností je zvýšení tarifů od listopadu o 15 procent učitelům a o deset procent úředníkům samospráv, od ledna pak o deset procent lékařům, sestrám a ostatním.

Výdaje státu se pohybují na poslední dva měsíce roku od 626,6 milionu do 2,06 miliardy korun, samosprávy by to letos stálo od 167,2 do 416,6 milionu. Příští rok by z rozpočtu bylo potřeba 3,29 až 5,11 miliardy, od samospráv 4,3 až 5,75 miliardy a ze zdravotního pojištění 1,49 až 3,7 miliardy korun. Dalších celkem asi 3,6 až 4,1 miliardy by se vydalo na úpravu platů ve státní službě. Odborářský model by letos stát vyšel asi na tři miliardy a samosprávy na 417 milionů, příští rok by to bylo z rozpočtu kolem 27 miliard, od samospráv asi osm miliard a ze zdravotního pojištění asi 3,7 miliardy.

Podle chystaného nařízení by se měly zvýšit i zvláštní příplatky a příplatky za práci ve ztíženém prostředí, jejich horní hranice by se měla zvednout o 25 procent. Podle ministerstva práce se od ledna 2007 částky nezměnily.

Ilustrační foto.
Koalice rozhodne o platech učitelů i o stávce