„Toto řešení nás po 25 letech zbavuje závislosti na jednom dodavateli a další rozvoj Ginisu bude probíhat formou otevřených soutěží," uvedla v tiskové zprávě primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Podle primátorky pro tento postup hlasovala i komise ICT, v níž sedí i opozice. Piráti to ale kritizují. „Aby obešla zákon o zadávání veřejných zakázek, zřizuje společnost Gordic takzvanou partnerskou síť. O tom, kdo bude členem této sítě rozhodne Gordic, ale tyto firmy mu údajně budou konkurovat," uvedl zastupitel pirátů Mikuláš Ferjenčík v tiskové zprávě.

Město chce za čtyři roky vypsat tendr

Město v minulosti opakovaně a bez otevřené soutěže stamilionové smlouvy na ekonomický systém Ginis prodloužilo. Antimonopolní úřad Prahu potrestal pětimilionovou pokutou.

Za čtyři roky, kdy bude základní podporu systému poskytovat Gordic, chce město vypsat tendr a vytvořit vlastní řešení ekonomického systému. „Soutěž a následná tvorba nového systému, migrace dat a jeho nasazení do řádného provozu ještě nějakou dobu potrvá," dodala Krnáčová. Město ve čtvrtek zadalo Gordicu zakázku za 240 milionů korun v jednacím řízení bez uveřejnění, protože se blíží konec stávajících smluv.

Problematické IT systémy stály Prahu stovky milionů 

Firma Gordic se jako výhradní správce stará o účetnictví Prahy od roku 1993. Rada se původně chtěla prodloužení smluv vyhnout tím, že by provoz ekonomického systému zajistila prostřednictvím městské firmy Operátor ICT.

Problematické IT systémy Prahu stály stovky milionů korun. Kolik přesně tomu bylo u ekonomického systému, není nikdo schopen vyčíslit. Už dříve se mluvilo o více než miliardě korun, Gordic ale takovou částku odmítl.

Čtěte také: Praha projednala zakázky za 440 milionů. Souvisejí s firmou Gordic