Související informační kampaň se zaměřila na nádory hlavy a krku, každý přispěvatel dostal letáček s informacemi. „O rozhodnutí, kam a v jaké výši budou vybrané finanční prostředky konkrétně směrovány, bude liga podrobně informovat v podzimních měsících," uvedla mluvčí Ligy proti rakovině Jitka Bajgarová

Ilustrační foto
Sbírka pomůže otevřít další obchod, kde se nakupuje bez obalů

Stačí málo: nekouřit

Mezi nádory hlavy a krku patří nádory horního dýchacího traktu, polykacích cest, slinných žláz, dále nádory vyrůstající z kůže, cév, nervů a dalších tkání v této oblasti. Muži jsou touto diagnózou ohroženi třikrát častěji než ženy. Nádory hlavy a krku podle organizátorů sbírky sice nejsou tak časté, je možné jim ale předcházet.

„Stačí málo: nekouřit, omezit požívání alkoholu, především toho koncentrovaného, dodržovat ústní hygienu," uvedla před zahájením letošního ročníku onkoložka a předsedkyně Ligy proti rakovině Michaela Fridrichová.

Sbírka na prevenci rakoviny.
V Česku se koná sbírka na prevenci rakoviny

Sbírka se poprvé konala 14. května 1997. Loni se vybralo 18,26 milionu korun. Celkem se shromáždilo přes 250 milionů korun, z nich 40 procent šlo na nádorovou prevenci, 35 procent na zlepšení kvality života onkologických pacientů a 25 procent na podporu výzkumu, investice do onkologických pracoviště a na podporu hospiců.