„V případě bytů dojde k procentnímu nárůstu také, největší pak bude v Praze 1 a Praze 2. V horizontu pěti let pak bude největší zhodnocení nemovitostí v Praze v Holešovicích a Bubnech," dodal Ort.

Důvodem velkého zájmu kupujících je pozitivní vývoj domácí ekonomiky a především pak levné hypotéky. „Jsou nenormálně nízké úrokové sazby. Banky poskytují úvěry i lidem, kteří by je dříve nedostali," myslí si odborník na realitní trh Ort.

Ředitel Asociace developerů Tomáš Kadeřábek je také přesvědčen o tom, že bydlení v Praze vyjde v roce 2016 dráž, než v minulých letech. „Je pravděpodobné, že v letošním roce bude pokračovat růst cen bytů v rozsahu do deseti procent pro většinu segmentů trhu," prohlásil.

Dlouhodobě největší je poptávka po malých a středních bytech jako 2+kk a 2+1.

Jak je s růstem cen novostaveb?

Přestože mnozí Pražané mají pocit, že všude kolem nich stále rostou novostavby, skutečnost je jiná. Brzy může paradoxně dojít k situaci, že investoři nebudou schopni uspokojit poptávku a nové byty budou v nabídce chybět.

Podle společnosti Central Group totiž výstavbu brzdí špatná tuzemská legislativa. Za minulý rok se začalo stavět „pouze" kolem čtyř tisíc bytů, prodalo se jich však za stejné období o třetinu více. Developerům se tak v současnosti znatelně tenčí zásoby.

„Kvůli krizi realitní trh na několik let zamrzl. Nyní naopak na trhu v hlavním městě sledujeme, že se zásoby vyprodaly jak u nových bytů, tak u starší zástavby," komentuje situaci Petr Ort.

Developeři počítají s většími tržbami

Samotní investoři do stavby nemovitostí počítají na prahu nového roku s rostoucím zájmem o nové bydlení.

„Růst české ekonomiky neskončí, což bude lidi motivovat k investicím do bydlení. Zájem lidí o nové byty v Praze požene celkové prodeje až k hranici 8 tisíc bytů prodaných za jeden rok. To by bylo o tisícovku více, než loňských rekordních více než 7 tisíc bytů," řekl generální ředitel společnosti Ekospol Evžen Korec s tím, že do prodeje letos půjdou i poslední byty projektu Ekocity Hostivař, kterých se jen minulý rok prodalo na pět set.

Příjmy developera Central Group minulý rok vzrostly o třicet procent, což bylo podle něj způsobeno o dvacet procent vyšším prodejem a zároveň zařazením luxusnějších projektů blíže centra Prahy do prodeje.

Lidé chtějí bydlet blíže centru

„V letošním roce společnost očekává další růst poptávky vzhledem k vysoké základně z loňského roku zhruba do deseti procent. Ceny porostou podobně jako loni, tedy u srovnatelných projektů o jednotky procent. Celková hladina cen nového bydlení se ale zvedne výrazněji, opět kvůli zařazení dalších nových luxusních projektů a přesunu poptávky po bydlení blíže do centra Prahy," předpokládá předseda představenstva Central Group Dušan Kunovský.

„Pokud bude poptávka i nadále růst, může cena letos přesáhnout 60 tisíc korun za metr čtvereční," uvedl mluvčí Trigemy Radek Polák. Na konci 3. čtvrtletí loňského roku podle průzkumu Trigemy, Skanska Reality a Ekospolu byla průměrná cena 58 156 korun při meziročním růstu 4,3 procenta. V případě dosažení hranice 60 tisíc korun by to znamenalo další zvýšení zhruba o tři procenta.

Trend mírného zdražování předpokládají také realitní kanceláře v případě bydlení z druhé ruky. „Co se týká bytů, tak ceny ještě mírně porostou. Nízké hypotéky tlačí poptávku nahoru, takže speciálně o menší byty je eminentní zájem," vysvětlila ředitelka CHIRŠ - Dalaton Ivana Patová.

Podobně to vidí i majitel realitní kanceláře RE/MAX 4 you II Pavel Hassman. „Zejména u kvalitních lokalit a kvalitních nemovitostí určitě nebude docházet k poklesu, ale naopak k růstu. Ten lze ale celkově očekávat v Praze, protože zde příliš špatných lokalit není," přidal svůj pohled.

Lidé preferují menší bydlení

Co se týče jednotlivých bytových kategorií, největší zájem je o menší bydlení. Vyhledávají je zejména páry nebo mladé rodiny jako startovací byty, vhodné jsou zároveň i pro seniory. Minulý rok například byt 2+kk o velikosti 55 metrů čtverečních v Praze se prodával v průměru za zhruba 2 310 000 korun.

Navíc mnoho lidí si nyní kupuje především menší byty jako investici a okamžitě se je snaží pronajmout. Majitelé však na zaplacení celé kupní ceny mohou vybírat nájemné i 25 let.

Ceny bytů v České republice po poměrně dlouhém poklesu, který začal v roce 2009, od roku 2014 opět rostou. Nejrychleji teď stoupají v Praze a jejím okolí, naopak například ve Zlíně či v Ústí nad Labem se v poslední době zvýšily jen mírně.

Průměrný nový byt v metropoli dnes zájemce vyjde na zhruba 3,5 milionu korun, v jiných koutech Česka je však možné stejný byt pořídit výrazně levněji. Poptávku po nemovitostech mimo jiné také ovlivňuje nabídka práce v regionu.

Čtěte také: Trh s novými byty připomíná dobře promazaný stroj. I díky hypotékám