SÚKL výběrové řízení tento týden zveřejnil ve věstníku veřejných zakázek. Stejně jako v minulosti hledá firmu, která by zajistila dodávku 40 kilogramů konopí, jehož jakost musí být ověřena kontrolní laboratoří. S vítězem výběrového řízení lékový ústav uzavře rámcovou dohodu na 48 měsíců. Její platnost skončí buď uplynutím doby, nebo pokud množství dodaného konopí dosáhne požadovaných 40 kilogramů.

 Million Marihuana March.
Na 7 tisíc lidí prošlo Prahou v pochodu za legalizaci konopí

Léčbu konopí povoluje zákon

Do konce ledna bylo v lékárnách konopí, které na základě zakázky pro SÚKL dodala česká firma Elkoplast. Smlouva s Elkoplastem skončila loni. Od února do tohoto týdne nebylo pro pacienty v lékárnách žádné jiné konopí. Nyní se prodává konopí dovezené z Nizozemska. "Máme informaci, že už se uskutečnily první dodávky zahraničního konopí do lékáren," řekl Blahuta.

Dovezené konopí může být dražší než to, které bylo v minulosti vypěstováno v Česku. Za gram konopí z Nizozemska pacienti v minulosti platili třikrát více, a to kolem 300 korun. Konopí je v Česku dostupné výhradně na elektronický recept s omezením. Léčbu konopím povoluje zákon na zmírnění obtíží pacientů s rakovinou, roztroušenou sklerózou či AIDS. Předepisovat ho mohou onkologové, neurologové, odborníci z oboru paliativní medicíny, léčby bolesti, revmatologové, ortopedi, infekcionisti, internisté, oční a kožní lékaři, geriatři a psychiatři.

Pochod nejméně pěti tisícovek lidí na podporu legalizace konopí vyšel v sobotu 7.května po poledni z Karlova náměstí.
Piráti: Legalizace konopí by přinesla do státní kasy miliardy