První kniha, která přišla na trh před půl rokem, nese název Co je v domě, není pro mě a věnuje se tématům, které by měl znát každý, kdo vlastní byt na investici. Kniha byla vydána v pětitisícovém nákladu a podle Evžena Korce se už prodalo přes čtyři tisíce kusů. „Proto připravujeme po Novém roce dotisk," říká Evžen Korec.

I druhá kniha pochází z jeho branže. Je zaměřena na otázky koupě nového bytu. Nese název Koupě bytu pod lupou aneb Jak úspěšně vybrat, financovat a koupit byt. O knize jsme si povídali právě s Evženem Korcem.

Proč kniha vznikla?

S tou myšlenkou jsem si chvíli pohrával, ale najednou to přišlo a bylo to za půl roku venku. Nebylo to tak, že jsem měl knihu v šuplíku a čekal na vhodný okamžik. Myšlenkou bylo, abychom popsali kupujícímu triky, které developeři vytvářejí a praktikují. A které se běžný klient nedozví.

Odvážná a zajímavá myšlenka. Napadá mne, že vlastně jste sám proti sobě…

…počkejte, jak sám proti sobě? To rozhodně ne!

Že byste vy nepoužívali triky?

To bych musel být blázen, abych psal knihu o tricích developerů a sám je používal. To bych si řádně řezal pod sebou větev. To, že tahle kniha vznikla, je jen a jen důkazem toho, že máme pořádně zameteno před vlastním prahem. Jinak bych si tohle netroufl.

Zatímco první knihu s vámi sepsal Milan Jankovský, spoluautorem té druhé je Lukáš Kovanda. Proč tato změna?

Každý z obou chlapů je odborníkem. Obě jsou ale jiné, proto jiný spoluautor. Lukáš má mnohaletou novinářskou praxi z Lidových novin, Hospodářských novin, Týdne i Profitu, je ekonomickým odborníkem.

Evžen Korec, generální ředitel společnosti Ekospol.Jak je kniha koncipována?

Je tu systém jasných otázek, které směřují k jádru věci. V knize jsou nejpodstatnější otázky, na které by měl kupující při koupi bytu myslet. Ale bohužel ho mnohdy ani nenapadnou.

Například?

Například? Třeba zkontrolovat si, zda developer vlastní pozemek. Tohle většinu lidí nenapadne a jednou z toho může být velký problém. Nebo třeba malý velký trik s kotelnou. Řada developerů řeší kotelnu tak, že ji postaví jiná firma, developer nic neplatí, ale zavazuje klienty k odběru tepla. I tohle může být problém.

Jak jste přicházel na jednotlivé otázky?

Ono je to v podstatě jednoduché. Uvnitř firmy máme zpracovaný velice podrobný kontrolní systém. A z plánu jsme vybrali ty z hlediska klienta nejpodstatnější. Na několika stranách najdete tu jednoduchý návod, co je nutno si zkontrolovat.

Dovedete třeba pochopit některé developerské triky?

Dovedu, nedovedu, prostě se dělají, ale my je neděláme. Samozřejmě, že to nechápu.

Zopakuji ještě jednou: Tak trochu si pletete bič na sebe, že?

Ale kdepak. Jen ať si i nás podle této knihy každý zkontroluje. Jsem si jistý kvalitou a nic před nikým neskrýváme. Nemám se za co stydět.

Neobáváte se reakce jiných majitelů developerských firem, až se potkáte? Co vám asi tak řeknou, když odhalujete triky v jejich branži?

Je asi pravdou, že nás, nebo přímo řeknu mne, někdo nebude mít úplně rád. Ale to bude asi ten, který tyto triky pravděpodobně dělá.

Kolik kniha stojí a kde ji lze koupit?

Lze ji koupit za 95 korun a bude ke koupi v knihkupectvích a také v prodejnách Siko a v sídle společnosti Ekospol.