VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kuchař: Thajská kuchyně je zdravá, není tak mastná

Praha /ROZHOVOR/ - Pan Vong připravuje menu pro thajský týden. V rozhovoru prozradil, co je pro tuto kuchyni typické.

8.12.2010
SDÍLEJ:

pan VongFoto: Deník/Jan Horák

„Tak copak nám dnes navařili? A hele, týden thajské kuchyně, tak to vyzkoušíme.“ Tak anebo podobně reagují lidé v závodních jídelnách, když uvidí toto sdělení na týdenním menu. Vesměs převládá zvědavost. Proto jsme oslovili pana Vonga, který jídla pro týden thajské kuchyně připravuje.

V Praze už najdeme řadu restaurací s asijskou kuchyní: čínskou, vietnamskou, korejskou a další. Čím se od nich liší thajská, co je pro ni typické?
Thajská kuchyně je hodně pikantní, typická jsou pro ni různá koření. Často se také používá kokosové mléko. Na rozdíl od čínské kuchyně thajská tolik nemastí, nedává tolik oleje, ale naopak více zeleniny. A kořeníme čerstvými bylinkami.

V čínské kuchyni se hodně uplatňuje kuřecí maso, co je příznačné pro thajskou?
Hlavně mořské plody. Používáme je i tady. Jsou mražené, jsou dražší a není to ono, ale lepší než nic. Ale u nás je k moři skoro všude blízko. Večer přijíždějí do přístavů lodě a přivážejí čerstvé zboží. A pak se začíná vařit a večeří se po půlnoci. Ale je to lehké, tak to lze.

Teď působíte v Čechách a máte tu české suroviny. Co byste poradil připravit jednoduchého z českých surovin?
Vzal bych kuřecí maso, to mají Češi rádi. A potom hlavně to koření. Je to například kalanka, to je druh zázvoru, ale s trochu jinou chutí. Pak je to například citrónová tráva, kaparový list, limetkový list, čili paprička, koriandr, sladká bazalka. A také houby, ale ty hlavně do polévky, například se dělá pikantní polévka z čerstvých hub a rajčat.

Po obědě se někdy podává dezert. Jaký je speciálně thajský?
Takovým jednoduchým jsou rýžové kuličky, které se uvaří jako špagety, nechají vystydnout a podávají s uvařeným kokosovým mlékem a cukrem. Ty suroviny se dají koupit i tady v Čechách ve speciálních obchodech pro thajskou kuchyni.

Kolik thajských restaurací je u nás, můžete nějakou doporučit?
V Praze jsou asi čtyři, většinou v centru. Například Siam orchid je Na Poříčí blízko Bílé Labutě.

Ještě nakonec prozraďte, kde jste se naučil tak dobře česky?
Tady v Česku. Studoval jsem tu češtinu a teď tu působím už přes šest let jako kuchař. Pracuji pro Eurest, ale najdete mě třeba i na tom Poříčí.

Autor: Jan Horák

8.12.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Starosta Prahy-Libuše Jiří Koubek.

Starosta vyzve pražské zastupitele, aby se zabývali prodejem bytů v Písnici

Ilustrační foto.
DOTYK.CZ
10

Chystá se bič na soukromé lékaře

Politolog Kubáček: Voličům hromadění postů vadí čím dál méně

Praha /ROZHVOR/ - Podle politologa Jana Kubáčka lidem kombinování funkcí příliš nevadí. Politik ale podle něj musí zůstat v kontaktu s místními problémy a tématy, jinak ho voliči potrestají.

AKTUALIZOVÁNO

Valachová chce maturitu SOŠ z matematiky do roka po gymnáziích

Praha - Ministryně Kateřina Valachová (ČSSD) udělá vše pro to, aby povinnost maturovat z matematiky nastala pro studenty středních odborných škol (SOŠ) do roka poté, co budou z počtů povinně maturovat gymnazisté. Uvedla to v dnešním diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce v reakci na informaci, že ředitelé gymnázií a lyceí chystají kvůli povinné maturitě z matematiky ústavní stížnost. Problematikou maturit na SOŠ se bude v pondělí zabývat vláda.

Konec února bude teplejší, než je obvyklé, pak se ochladí

Praha - Příští týden bude v Česku tepleji a spadne více srážek, než je koncem února obvyklé. Mrznout už by nemělo ani v noci a přes den se teploty v průměru dostanou až k osmi stupňům Celsia. Počátkem března teploty klesnou a srážek ubude. Vyplývá to z výhledu počasí, který v sobotu zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Expertka Slimáková: Reklama zesměšňuje výuku o stravě ve školách

Praha/ROZHOVOR/- Osladit si život. Toho se jako národ rozhodně nebojíme. A když to dělají rodiče, napodobují je i jejich děti. Podle výživové poradkyně Margit Slimákové návyk na nepřirozeně sladkou chuť posouvá vznik nemocí do čím dál mladšího věku. Margit Slimáková říká, že toxické stravovací prostředí je všude okolo nás. Přestože tedy všude slyšíme, abychom jedli zdravě, čelíme ve skutečnosti v naší zemi útokům nezdravých potravin a reklam na ně.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies