VYBERTE SI REGION

Kuchař: Thajská kuchyně je zdravá, není tak mastná

Praha /ROZHOVOR/ - Pan Vong připravuje menu pro thajský týden. V rozhovoru prozradil, co je pro tuto kuchyni typické.

8.12.2010
SDÍLEJ:

pan VongFoto: Deník/Jan Horák

„Tak copak nám dnes navařili? A hele, týden thajské kuchyně, tak to vyzkoušíme.“ Tak anebo podobně reagují lidé v závodních jídelnách, když uvidí toto sdělení na týdenním menu. Vesměs převládá zvědavost. Proto jsme oslovili pana Vonga, který jídla pro týden thajské kuchyně připravuje.

V Praze už najdeme řadu restaurací s asijskou kuchyní: čínskou, vietnamskou, korejskou a další. Čím se od nich liší thajská, co je pro ni typické?
Thajská kuchyně je hodně pikantní, typická jsou pro ni různá koření. Často se také používá kokosové mléko. Na rozdíl od čínské kuchyně thajská tolik nemastí, nedává tolik oleje, ale naopak více zeleniny. A kořeníme čerstvými bylinkami.

V čínské kuchyni se hodně uplatňuje kuřecí maso, co je příznačné pro thajskou?
Hlavně mořské plody. Používáme je i tady. Jsou mražené, jsou dražší a není to ono, ale lepší než nic. Ale u nás je k moři skoro všude blízko. Večer přijíždějí do přístavů lodě a přivážejí čerstvé zboží. A pak se začíná vařit a večeří se po půlnoci. Ale je to lehké, tak to lze.

Teď působíte v Čechách a máte tu české suroviny. Co byste poradil připravit jednoduchého z českých surovin?
Vzal bych kuřecí maso, to mají Češi rádi. A potom hlavně to koření. Je to například kalanka, to je druh zázvoru, ale s trochu jinou chutí. Pak je to například citrónová tráva, kaparový list, limetkový list, čili paprička, koriandr, sladká bazalka. A také houby, ale ty hlavně do polévky, například se dělá pikantní polévka z čerstvých hub a rajčat.

Po obědě se někdy podává dezert. Jaký je speciálně thajský?
Takovým jednoduchým jsou rýžové kuličky, které se uvaří jako špagety, nechají vystydnout a podávají s uvařeným kokosovým mlékem a cukrem. Ty suroviny se dají koupit i tady v Čechách ve speciálních obchodech pro thajskou kuchyni.

Kolik thajských restaurací je u nás, můžete nějakou doporučit?
V Praze jsou asi čtyři, většinou v centru. Například Siam orchid je Na Poříčí blízko Bílé Labutě.

Ještě nakonec prozraďte, kde jste se naučil tak dobře česky?
Tady v Česku. Studoval jsem tu češtinu a teď tu působím už přes šest let jako kuchař. Pracuji pro Eurest, ale najdete mě třeba i na tom Poříčí.

Autor: Jan Horák

8.12.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Vláda schválila nové posouzení nabídek na opravu Státní opery

Praha - Ministerstvo kultury znovu posoudí nabídky uchazečů o rekonstrukci budov Státní opery Praha. Vláda v pondělí schválila vznik nové hodnotící komise. Novinářům to po jednání vlády řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Sedm nabídek zájemců o miliardovou zakázku již jedna komise v létě posuzovala a vybrala vítěze. Protože ale někteří uchazeči mají proti výsledku tendru námitky, vznikne ještě další. Ta posoudí, zda nabídky vyhověly zadání. Vítěz zatím zveřejněn nebyl.

Dobrovolníci v ČR každý rok odpracují kolem 45 milionů hodin

Praha - Dobrovolníci v Česku každoročně odpracují kolem 45 milionů hodin a odvádějí práci za víc než 5,5 miliardy korun. Vyplývá to ze statistik a z vládního dokumentu o politice státu vůči neziskovým organizacím. Podle tohoto materiálu vlády nezištnou činnost dělají skoro dva miliony Čechů a Češek nad 14 let, ČR se tak řadí v dobrovolnictví na osmou příčku EU. Na dnešek připadá den dobrovolníků.

Praha 13 má mít vyrovnaný rozpočet ve výši 724 milionů korun

Praha - Městská část Praha 13 by měla v příštím roce hospodařit s vyrovnaným rozpočtem s příjmy a výdaji ve výši 724 milionů korun, což je asi o sedm milionů víc než letos. Investice by měly dosáhnout 400,3 milionů korun. Vyplývá to z návrhu rozpočtu. Ten musí ještě schválit zastupitelé městské části.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies