Nová koncepce počítá s půjčkami na bydlení, vyšší mateřskou a rodičovskou či s bezplatnými jeslemi a školkami. Dokument ministerstvo dokončilo v minulém roce. Po připomínkách ale některá opatření vyškrtlo. Z materiálu tak například vypadl návrh změn pravidel umělého oplodnění či kroky ke snížení rozdílů ve výdělcích mužů a žen.

Koncepce na projednání čeká několik měsíců. Před kabinetem se jí měla podle plánu v červenci zabývat koaliční rada, zatím o ní ale nedebatovala. Materiál nepředstavuje zákon a jen ukazuje směr podpory rodin.

Mnoho párů má dnes nejprve potomka, až poté přichází na řadu svatba.
Vláda se chystá projednávat koncepci rodinné politiky

Původní opatření v koncepci by ročně vyšla na 20 až 30 miliard korun. Se zvyšováním výdajů z rozpočtu nesouhlasilo ministerstvo financí pod vedením ANO. Vládní lidovci zas vidí rodinu jinak než ministerstvo práce, které řídí ČSSD. Koncepce v úvodní části pojednávala mimo jiné o soužití bez svatby, vysoké rozvodovosti, velkém podílu dětí narozených mimo manželství, neplodnosti a umělých oplodněních, pěstounských domácnostech i o dětech, které žijí se dvěma matkami či dvěma otci.

Opatření navrhla komise, kterou tvořili demografové, sociologové či ekonomové. Soubor kroků měl podpořit porodnost a zlepšit rodinám život.